reklamı kapat

POPÜLER

deepfake

Herkesi hem korkutan hem de hayran bırakan teknoloji Deepfake ve en iyi örnekleri [Video]

Son dönemde en çok konuşulan konuların başında Deepfake teknolojisi geliyor. Peki nedir bu teknoloji? Bu teknoloji ile neler yapılabiliyor?

Deepfake teknolojisi uzun zamandır gündemde bulunuyor. Bu teknolojiyi özellikle öne çıkaran ünlü isimler üzerinden hazırlanan cinsel içerikli videolar oldu. Yapay zeka ve makine öğrenme üzerinden çalışan bu teknoloji, temel olarak çok gerçekçi video montajlar yapılmasına imkan tanıyor. Photoshop üzerinde yapılan “fotomontaj” sürecini videolara getiren teknik, çalışmak için “özel sistemlere, çok derin kodlama bilgisine ya da süper bilgisayarlara” ihtiyaç duymuyor. Statik fotoğraf ya da video üzerinden analiz gerçekleştirebilen altyapı, makine öğrenme / yapay sürecinden güç alarak bir kişinin yüzünü başka bir bir kişinin yüzüne aktarabiliyor. Genel olarak ne kadar çok içerik (Yeri geliyor binlerce video ya da fotoğraf) ile beslenirse / eğitilirse o kadar iyi çalışan Deepfake teknolojisi, günümüzde inanılmaz kaliteli sonuçlar ortaya koyuyor.

Bu teknoloji sayesinde sadece fotoğraflarına sahip olduğunuz kişinin yüzünü, başka bir videodaki “başka bir insanın yüzüne koyabiliyor” ve ona adeta can verebiliyorsunuz. Deri rengini ve mimikleri otomatik olarak ayarlayan sistem, beslenen içerikte varsa mimikleri ve deri buruşukluğunu dahi algılayarak karşı tarafa aktarabiliyor. Bu sayede inanılmaz gerçekçi sonuçlar elde edilebilirken, sistemin “ses” tarafında çalıştığı da biliniyor ve gösteriliyor. Hayatını kaybetmiş oyuncular ile yeni filmler çekilmesine kadar gidecek düzeyde çalışan Deepfake‘in, bu yüzden korkutucu bir yanı da bulunuyor. Çünkü bu sistem ile özellikle siyasetçiler ve ünlüler üzerinde normal birisinin anlayamayacağı düzeyde gerçekçi “sahte” videolar hazırlanabiliyor. Burada genelde Github üstünden sunulan “faceswap-GAN” programı kullanılıyor.

Sizler için seçtiğimiz en iyi Deepfake örnekleri

John Wick karakteri ile gündemden düşmeyen Keanu Reeves silahlı saldırıyı durduruyor:


Bir anda Arnold Schwarzenegger halini alan Bill Hader:


Fight Club filmi üzerinden hazırlanan alandaki en iyi örneklerden:


Sylvester Stallone’un Arnold Schwarzenegger’in yerini aldığı enfes Terminatör videosu:


Yine çok ses getiren örneklerden Jim Carrey’li The Shining:


Yapım sürecinden de bilgiler veren Tom Cruise’lu örnek:


Superman filmine giren kadın olarak sokulan Nicolas Cage:


Deepfake teknolojisi çok büyük gelecek vadediyor

Bu teknoloji ile pratikte örneğin Kemal Sunal, Şener Şen ya da Halit Akçatepe’nin olduğu yeni filmlerin çekilebilmesinin önü aralanıyor. Bu teknoloji “ünlü oyuncuları” sete getirme olayını da bitirecek bir noktada yer alıyor. Üç boyutlu ve yüksek kaliteli taramalar ile tüm filmi dublörlerin çekeceği, daha sonra ünlü oyuncuların suratlarının dijital olarak ekleneceği bir dönem kapıda bulunuyor. Sadece CGI’dan daha az emek gerektirdiği söylenen teknoloji, önümüzdeki dönemde de gündemden düşmeyecek gibi görünüyor. Karanlık tarafı eğlenceli yanından daha büyük olan Deepfake’in, bazı sapkın örnekleri yasaklanıyor ancak internet dünyasında böyle şeyleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Bunu yerine Deepfake’i videoları algılayacak sistemler geliştirenler bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

Bu da Samsung’un benzer bir teknolojisi