Popüler antivirüs programlarından Avast için ciddi bir iddia gündeme geldi. Güvenlik uygulaması verilerinizi Google, Microsoft gibi üçüncü parti şirketlere satmış olabilir.
Antivirüs ve güvenlik uygulaması Avast için skandal bir iddia ortaya atıldı. Vice ve PC Mag’in yürüttüğü araştırma sonucunda firmanın kullanıcı verilerini üçüncü parti şirketlere sattığı kaydediliyor. Avast’ın Mac, PC ve mobil cihazlarda olmak üzere aylık 435 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Firmanın yazılımının kullanıcı verilerini topladıktan sonra alt kuruluşu Jumpshot ile sattığı kaydediliyor. Sızan kullanıcı verileri Google aramalarından yer kontrolüne, Google Haritalar aracılığıyla GPS koordinatlarından LinkedIn sayfalarına hatta YouTube listelerine kadar uzanıyor. Yetişkin içerikli sitelere yapılan ziyaretlerin dahi kayıt altına alınarak sızdırıldığı kaydediliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Antivirüs uygulaması Avast kullanıcıları veri sızıntısıyla karşı karşıya
Firmanın müşterileri arasında Google, Yelp, Microsoft, Pepsi gibi büyük şirketlerin de yer aldığı kaydediliyor. Alt kuruluş Jumpshot, elinde 100 milyon cihazın verisi olduğunu iddia ediyor. Verilerin Avast’ın tarayıcılara entegre edilen eklentisiyle toplandığı kaydediliyor. Bu eklentinin temel amacı kullanıcıları şüpheli veya zararlı sitelere karşı uyarmak. Ekim 2019’da konuyla ilgili ilk uyarılardan biri güvenlik araştırmacısı ve AdBlock Plus yaratıcısı Wladimir Palant’tan gelmiş ve Palant Avast’ın tarayıcı üzerinden kullancılarına “casusluk” yaptığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Avast veri toplamayı durdurduğunu kaydetse de işler o şekilde yürümemiş gibi görünüyor. Araştırmanın ve sızan belgelerin tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.