reklamı kapat

POPÜLER

Sony Xperia U incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 22:01

Ericsson’la ayrılığının ardından duyurduğu NXT serisiyle akıllı telefon alanında daha farklı bir yol izleyeceğini gösteren Sony’nin bu seriye ait en minik üyesi Xperia U’yu bu ay inceleme fırsatımız oldu. Fizy desteği sayesinde müzikseverlerin dikkatini çekmeyi amaçlayan telefon, büyük ağabeyi Xperia S’in kırpılmış yeteneklerini daha küçük bir kasada kullanıcılara sunuyor. Görünümü olarak S’le aynı olan U, boyutları sayesinde çok daha kolay taşınıyor ve ağırlığı ile varlığını hissettirmiyor. NXT serisinin tümüne hakim olan tasarım çizgisi U’yu etkisi altına almış. Telefonun arka kapağı özel, yumuşak bir maddeyle kaplı ve verdiği his çok güzel. Kapağın altında tam boy SIM kart girişi ve pil yer alıyor. Ne yazık ki telefonda microSD kart yuvası yok, 4 GB dahili hafızayla yetinmek zorundasınız. Sağ yüzünde açma-kapama, ses ve kamera tuşları bulunan Xperia U’nun kulaklık girişi üst kısmında, micro-USB girişi ise sol yüzünde yer alıyor. Tasarıma dair en önemli detay şüphesiz ekranın hemen altında yer alan saydam şerit. Üzerinde Android tuşlarının simgelerinin yer aldığı bu şerit aslında işlevsiz. Yani dokunmak için o simgeleri değil, onların hemen üzerindeki minik noktaları kullanıyorsunuz. S’te yaşadığımız algılamama sorunu neyse ki U’da yok, noktalar oldukça hassas. Söz konusu şerit ise daha ziyade görsel amaçlı. Şöyle ki; telefonun teması hangi renkse o da aynı renkle aydınlanıyor. Baktığınız fotoğrafa göre de bu alanın rengi değişiyor. Şeridin altında kalan ufak bölümün kapağı yerinden çıkabiliyor ve sarı, pembe ve beyaz renkli kapaklarla değiştirilebiliyor.

REALITY DISPLAY
Sony’nin televizyondan gelen birikimi akıllı telefonlarda kullandığı ekranlarda ortaya çıkıyor. Xperia U’nun ekranı, diğer NXT serisi telefonların ekranları gibi, fotoğraf ve videoların görüntüsünü iyileştiren Mobile Bravie Engine teknolojisi destekli. Tabii ki 3,5 inçlik büyüklüğü ve 854×480 piksellik çözünürlüğüyle onlar kadar etkileyici değil ancak bu fiyat ve boyuttaki bir telefon için ekran oldukça etkileyici. 16 milyon renk veren ekranın özellikle renkleri ve kontrastı çok iyi. Parlaklığı da gün ışığında dahi rahat bir kullanım sunacak kadar başarılı. Hazır ekrana değinmişken medya oynatım yeteneklerinden devam edelim. Telefonun kendi oynatıcısı ne yazık ki birçok popüler formatı desteklemiyor. Ayrıca altyazı desteği de yok. Sorunsuz bir video deneyimi için muhakkak harici bir uygulama indirmeniz gerekli. İş müziğe geldiğinde ise durum değişiyor. Telefondaki müzik çalar gerçekten çok başarılı. xLOUD ses teknolojisinin de desteğiyle hoparlör oldukça yüksek ses veriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi baslar yetersiz ama çok yüksek seste dahi kalite bozulmuyor. Kulaklık taktığınızda ise durum daha iyi. Kulakiçi tipte olmadığı için sıkıntı yaşayabilirsiniz ama alacağınız ses, saran ses efektinin de etkisiyle daha da iyileşiyor.
Xperia U’nun müzik odaklı en önemli özelliğiyse fizy. Bir süre önce Turkcell tarafından satın alınan çevrim içi müzik servisi fizy’nin uygulaması, Xperia U ile ön yüklü olarak geliyor. İstediğiniz şarkının adını yazıp birkaç saniye içinde dinlemeye başlıyorsunuz. İnternet bağlantısı olan her yerde uygulamayı kullanabiliyorsunuz.

PERFORMANS VE KAMERA
Üzerinde 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli STE U8500 işlemci bulunduran telefonun grafik işlerini Mali-400MP GPU üstleniyor. Genel olarak ikisinin de performansı tatminkar. Yaptığımız benchmark testlerinde de belli bir seviyenin üzerine çıkamayan birbirine yakın sonuçlar aldık. Sony telefonların kamerasının birçok markaya göre çok daha kaliteli sonuçlar verdiği bilinen bir gerçek. Xperia U da bu anlamda bizi hayal kırıklığına uğratmadı doğrusu. 5 megapiksel çözünürlük sunan kamera ile gün ışığında, dışarıda çektiğimiz fotoğraflardan oldukça memnun kaldık. Renk tutarlılığı ve netlik beklediğimizden de iyi çıktı. Işığın daha yetersiz olduğu iç mekanlarda ise kaçınılmaz olarak gren ve bulanıklık sorunları oluştu ama yine de belirtmeliyiz ki U’nun kamerası 5 megapiksellik kameralar arasında gördüklerimizin en iyilerinden. Otomatik odaklaması yeterince hızlı, çekim modları ve izin verdiği ayarlar zengin, LED flaş destekli, gülümseme algılayabiliyor ve GPS’i sayesinde coğrafi etiketleme yapabiliyor. Ayrıca panorama ve 3D panorama özelliğiyle eğlenceli panoramik fotoğraflar da çekebiliyorsunuz. Bu yeteneklerine rağmen kameranın video performansı vasatın üzerine çıkamıyor. 720p çözünürlüklü kayıtlar kirli ve piksellenmeler var. Ayrıca elde çekim yaparken fazlasıyla titriyor. Yani bu kamerayla yapacağınız kayıtlar ancak anı değeri taşıyabilir.

KULLANICI ARAYÜZÜ VE ANDROID
Henüz Ice Cream Sandwich güncellemesine kavuşamayan Xperia U, Android’in Gingerbread sürümüyle çalışıyor. Kullanıcı arayüzü olarak da Sony’ye has Timescape arayüzünü kullanıyor. Kolay kullanımlı ve göze hoş gelen bu arayüz üzerinde Sony’nin kendi uygulamalarından bazıları ön yüklü halde. Örneğin güç tasarrufu uygulamasıyla üç farklı pil seviyesi için farklı farklı ayarlar yapabiliyorsunuz. Arayüze de adını veren Timescape uygulamasıyla ise arkadaşlarınızın Facebook, Twitter, foursquare ve LinkedIn güncellemelerini tek bir ekrandan takip edebiliyorsunuz. Tüm bu özellikleriyle Xperia U, bu fiyat aralığında alınabilecek en iyi telefonlardan biri. Beklentileriniz çok yüksek değilse ve küçük ekranlarla bir probleminiz yoksa gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER