reklamı kapat

POPÜLER

Facebook

Facebook içerik moderatörleri isyan etti: “Hayatımızı riske atıyorlar”

Dünyanın en büyük sosyal medya devlerinden Facebook, Covid-19 döneminde moderatörlerini kızdıracak bir adım atıyor.

Yayımlanan bir açık mektupta Facebook‘un Covid-19 riskinin devam ettiği şu dönemde, büyük çoğunlukla üçüncü parti firmalarda çalışan içerik moderatörlerinin evlerinden çıkarak işe / ofise gitmesini istediği iddia ediliyor. Facebook’un bu iddia edilen hamle ile hem kendi hem de ailelerinin hayatlarını riske attığını belirten çalışanlar, haklı olarak bu duruma karşı çıkıyor. Biliyorsunuz günümüzde birçok büyük internet şirketi 2021 için dahi uzaktan çalışma sistemini benimsemiş durumda. Moderatör ekibindekiler çalıştıkları yerlerde Covid-19 vakalarının göründüğünü belirtiyor ve Facebook’un içerik yönetimine dışarıdan destek veren Accenture ve CPL gibi firmalar ile beraber ortak çalışma yaparak gerekli önlemleri almasını istiyor.

Çalışanlar “bu mektubu yayımladık çünkü başka çaremiz kalmadı” diyor. Facebook ise aksine her türlü önlemin alındığını, 15 bin kadar içerik moderatörünün evden çalıştığını (Hepsi değil) ve bu tartışmanın dürüst olarak çift tarafli yapılması gerektiğini belirtiyor. Facebook’un içerik üreticileri daha önce de çok ciddi psikolojik sorunlar yaşamaları ve bu konuda yalnız kalmalarıyla sık sık gündeme gelmişti. Facebook’un bu konuda gerçekten daha büyük adımlar atması ve özellikle içerik denetimi için destek aldığı üçüncü parti firmaları çok daha iyi hale getirmesi gerekiyor yorumları yapılıyor.

Facebook kısa süre önce Türkiye’de ceza aldı

Hatırlarsınız hayata geçen yasal sürenin sona ermesinin ardından Türkiye özelinde “temsilci bildiriminde bulunmayan” Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok gibi sosyal medya platformlarına 10 milyon lira ceza kesildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı şirketlere uymaları gereken bazı kurallar bildirilmişti. Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi,” demişti.

İlginizi Çekebilir

BMW imzalı özel elektrikli motosiklet