reklamı kapat

POPÜLER

“Yakınsama bilişim ihtiyaçlarını artırdı”

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:46

Mehmet Yolcu
Datateknik Genel Müdürü

LOG KASIM 2009

Bilişim sektöründeki son yıllarda yaşanan gelişim, değişim ve buna bağlı olarak bilgisayar sahiplenme oranındaki kaydedilen artış; göz ardı edilemeyecek kadar önemli boyutlara ulaştı. Birkaç yıl öncesine kadar sadece iletişim için kullandığımız cep telefonlarının gelişen teknolojiyle birlikte daha da akıllanması ve telekom altyapılarının da gelişmesi; mobil ürün kullanımında önemli sıçramalara neden oldu. Bu hızlı gelişimle birlikte ‘yakınsama’ dediğimiz kavramla karşılaştık ki; akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlarına tüm dünyayı mobil ortamda yanımızda taşımaya başladık. Pazarın daha da renkli bir görünüm almasını sağlayan bu gelişim; sadece cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarında değil; tüketici elektroniğinde de önemli değişimlere neden oldu. Günlük hayatın yanı sıra iş yaşamında da bilgiye anında ulaşabilmek için bilişim ürünlerine yönelik ihtiyacın artması, pazarda ürün gidişatını da değiştirdi. Günümüzdeki trende baktığımızda, kişisel bilgisayar dünyasındaki bütün eğilimler, işin daha hızlı ve verimli yürütülmesini sağlayacak hız ve kapasiteye dayanıyor. Artık masaüstü bilgisayarlar yerine; notebook veya netbook ürünleri tercih edilmeye başlandı. Aynı zamanda iş dünyasında, özellikle internet kullanımı için telekom altyapısının müsait olduğu alanlarda daha büyük kapasiteli sunucu kullanımı zaruri hale geldi. Son kullanıcı tarafında ise, eğlence başta olmak üzere, sesin ve görüntünün aynı anda kullanıldığını görmekteyiz.

PAZARDA %6 KÜÇÜLME BEKLENİYOR
Bilişim sektörü 2001 krizinden sonra; 2007 ve 2008 yıllarında tamamen yaralarını sardı ve büyük ivme kazandı. İnterpro verilerine göre 2007 yılında 6.7 milyar USD olan bilgi teknolojileri pazarı, 2008’de 7.4 milyar USD ile %10 büyüme yakaladı. 2009 yılında da bilişim sektörü, yaşanan küresel krizden ‘en çok etkilenen sektör’lerin başında geldi. Bunun nedeni ise, kriz dönemlerinde bireysel veya kurumsal tüketicilerin alım kararlarını ötelemek zorunda kalmaları. Krizin pazara etkisiyle birlikte bu yıl, %6 gibi bir küçülme ve toplam pazar büyüklüğünün ise, 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kriz nedeniyle ertelenmek zorunda kalan yatırımların ise, 2010 yılının başlaması ile birlikte tekrar yapılacağını ve pazarın büyüme, toparlanma sürecine gireceği öngörülüyor. Özellikle kamu tarafındaki yatırımların hızlanması; 3G’nin de gelmesi ile birlikte pazarın iletişim ayağı önemli gelişmelere sahne olacak. Önümüzdeki 3 yıllık süre zarfında da pazarın her yıl en az %10’luk bir büyüme gerçekleştireceğini bekliyoruz. Datateknik olarak biz de bu büyümeden önemli bir pay almak için tüm hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. İlk 10 aya baktığımızda 2009 başındaki gümrük mevzuatındaki yenilikler ülkemize ithal ürün girişi konusunda bir miktar yavaşlamaya sebep oldu. Bu dönemde Exper olarak yerli bir üretici olmanın avantajını kullanarak tüketicilere avantajlı ürünler sunduk. Ayrıca Mart ayının sonunda başlayan K.D.V indirimi sektörümüzde olumlu etki yaptı ve satışları arttırdı. Bu iki etki ile birinci ve ikinci çeyrek satışları beklenenin üzerinde geçti. Özellikle dizüstü satışlarında geçen seneye göre bir artış gerçekleşti. Dönemsel olarak iyi kurguladığımız kampanyaların her zaman başarılı satışlar getirdiğini gördük ve bu sebeple yeni kampanyalarımızın da başarılı olacağını düşünüyoruz.

EXPER HER YÖNÜYLE FARKLI
Datateknik ve Exper olarak teknolojiyi yakından takip ederek tüketicilerin beğenisine her zaman yeni ürünler sunuyoruz. Rakiplerden farklılaşmak adına ise Ar-Ge çalışmalarımızı artırıyoruz. Son dönemde Kesintisiz PC ve Exper EQ ürünleriyle rakiplerine fark atan Exper; düzenlediği kampanyalarla tüketicilerin kolayca bilgisayar sahibi olabilmesini sağlamakta, aynı zamanda ürünlerin yanında hediye edilen yazılımlarla da tüketicilerine değer katan içerikler sunmaktadır. Kurumsal pazarda da yürüttüğü entegrasyon projeleri ile de ön plana çıkan Datateknik, özellikle telekomünikasyon, yazılım, donanım ve katma değerli ürün desteği ile, ihtiyaçların ötesinde çözümler sunmakta, bu sayede rakiplerinin bir adım önünde ilerlemektedir. Ürün bakımından inceleyecek olur isek; tasarım ve güçlü donanım özelliklerinin yanı sıra, 12 saate varan pil ömrüyle de mobilite keyfini uzun saatler yaşatan Exper EQ, internet kullanımında yeni bir dönemi başlatan 3G’yi dizüstü bilgisayarında buluşturdu. Önümüzdeki aylarda karşılaşacağımız  yeniliklere bakacak olur isek; ülkemizde 3G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte yer ve mekandan bağımsız internet erişiminin kullanılabileceği farklı ‘form factor’ler de kullanıcıların beğenisine sunulacak. Aynı zamanda yeni form biçimleri olarak adlandıracağımız hepsi bir arada (all in one) bilgisayarların ve yeni nesil netbook’ların pazar payını artıracağını düşünüyoruz.

İLGİLİ HABERLER