Giyilebilir cihazların pil ömürleri halen istenilen seviyede değil. Bu konuda çözüm gelecekte parmak uçlarımızdan elektrik üreten sistemde olabilir.
Giyilebilir cihazlar hayatımızın bir parçası durumunda ancak birçok modeli sürekli olarak şarj etmek gerekiyor. Bu cihazlara ufak oldukları için büyük piller takılamıyor.
İşte bu konuda bir araştırma yapan bilim insanları, gelecekte kullanıma girebilecek ilginç bir sistem geliştirdiler. Bu sistemin temelinde parmak uçlarımızda oluşan terden elektrik üretmek yer alıyor.
Bunun için yukarıda gördüğünüz, parmak ucuna takılan ufak yamaları geliştiren araştırmacılar, oldukça kompleks süreçte bir kimyasal reaksiyondan yardım alıyorlar ve kişiler uyurken dahi enerji üretebiliyorlar.
Söylendiği kadarıyla insan vücudunun en çok terlediği yerlerin başında eller geliyor ve bu açıdan kurulan sistem hatırı sayılır bir elektrik üretimi gerçekleştirebiliyor.
Bu arada süreçte sadece terden de yararlanılmıyor. Birden fazla parmağa takılabilen yamaların dokunma ile enerji üretebildiği de söyleniyor.
Bu detay daha önemli görünüyor çünkü parmak uçlarımızla gün içinde sürekli bir yerlere (Telefon ekranı, klavye, fare vb.) dokunuyoruz. Bu şekilde de ciddi bir enerji üretimi mümkün olacak gibi görünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Parmak uçlarındaki terden elektrik üretimi çok uzun vadeli bir şey
Bu sistem ile giyilebilir cihazları şarj etme zorunluluğunu ortadan kaldırmak isteyen araştırma ekibi, elbette şimdilik pratik kullanımdan uzakta bulunuyor. Yani bu sistemin yakında kullanıma girmesi beklenmiyor. Ancak sistem gelecek için çok güzel görünüyor.
Bu altyapının özellikle vücuda takılacak ve 7/24 takip yapabilecek sağlık sensörleri için harika bir seçenek olabileceği belirtiliyor. Hazırlanan sistem için yayımlanan video ise direkt olarak yukarıda yer alıyor.