Lastik devi Continental, 2022’den itibaren lastik üretiminde ham madde olarak geri dönüştürülmüş pet şişe kullanacak.
Continental, 2022 yılından itibaren lastik üretiminde geri dönüştürülmüş plastik şişelerden elde edilen yeniden işlenmiş polyesterin kullanılmasına imkân tanıyor. Mekanik bir işlemle polietilen tereftalat (PET) şişelerinden elde edilecek olan bu yeni sürdürülebilir polyester iplik, lastik karkasının yapımında kullanılacak. Bu malzeme ileride tamamen geleneksel polyesterin yerini alabilir.
Premium lastik üreticisi Continental, elyaf uzmanı ve tekstil üreticisi olan iş ortağı ve tedarikçisi OTIZ ile birlikte, öncesinde gerekli ara kimyasal adımlar olmadan PET şişeleri geri dönüştüren ve polyester ipliği lastiğin yüksek mekanik ihtiyaçlarını karşılayacak hale getiren özel bir teknoloji geliştirdi. İleri dönüşüm adı verilen bu süreçte PET şişeler, yüksek performanslı PET malzemeye dönüştürülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Continental cephesinden geleceğin lastik üretimi
Geri dönüşüm sürecinde önce şişeler ayrılıyor, kapakları çıkarılıyor ve son olarak mekanik temizleme yapılıyor. Mekanik parçalamadan sonra malzemeler eritilerek granüle ediliyor ve ardından katı hal polimerizasyonu ve farklı bir eğirme işlemi yapılıyor.
Continental’in yaptığı laboratuvar ve lastik testleri, ikincil ham madde elyafların performansının şimdiye kadar kullanılan elyaflar kadar iyi olduğunu gösteriyor. Saf PET ile aynı kalite ve stabiliteye sahip bu elyafların kopma mukavemeti, sertliği ve termal stabilitesi lastikler için son derece uygun.
İlginizi çekebilir
2020 Honda Jazz