reklamı kapat

POPÜLER

iPhone 13

Bu sefer bir öğrenci; Apple’a yeni iPhone şarj cihazı davası

Apple, iPhone 12 modellerinin kutusundan 5W’lık şarj cihazını kaldırması ile bir ceza yemişti. Aynı ceza iPhone 13 serisi için de yoldaydı.

Süreçte başka adımlar da bulunuyor. Örneğin Çin’de yaşayan öğrenci, Apple’ı iPhone 12’lerin kutusuna şarj cihazı koymadığı için dava etti.

Aldığı iPhone 12 Pro Max’in kutusundan şarj cihazı çıkmamasına ve Apple’ın verdiği USB-C – Lightning kablosunun eski cihazlarla uyumlu olmamasına kızan Xiaofang isimli öğrenci, Apple’ın dava ile ürünler yanında şarj cihazı vermesini ve ufak da olsa bir ceza (Yaklaşık 16 dolar) ödemesini istiyor.

Apple ise çevre odaklı süreçte yalnız olmadığını ve Çin merkezli birçok başka firmanın da artık telefonları yanında şarj cihazı vermediğini belirterek bir savunma yapıyor. Apple bu konuda haklı görünüyor çünkü birçok firma süreçte Apple’ın izinden gidiyor. Eğer Apple’a bir ceza gelirse, diğer firmalar da ceza alabilir.

Apple biliyorsunuz şarj cihazını kutudan kaldırma kararını çevreyi korumak için aldı. Bu yüzden iPhone 12 modellerinin kutusuna sadece bir Lightning / USB-C kablo koydu. Bu durumdan Brezilya yönetimi hiç hoşnut olmamış ve Apple’a Brezilya’da şarj cihazı verilmediği için 2 milyon dolar gibi bir ceza kesilmişti.

Apple, çevreye verilen zararı ortadan kaldırmak adına iPhone 13 ailesinin kutusuna da bir şarj cihazı koymadı. Bu yüzden Brezilya merkezli bir ceza daha Apple’ı bekliyor. Daha önce Samsung’un da benzer bir durumda kaldığı ancak Galaxy S21’lere ücretsiz şarj cihazı vererek cezadan kurtulduğu aktarılıyor. Apple’ın ise bunu yapması beklenmiyor.

Genel olarak cezaya razı olacak gibi görünen Apple’ı bu sefer ne kadarlık bir ceza bekliyor bilinmiyor. Ancak rakamın daha da yüksek olması olası.

Apple, bu yıl iPhone 13 serisinin kutusuna streç film bile sarmadı

Firma telefonlar için tasarlanan ambalajların yani telefon kutuların dış yüzeyinde streç film kullanmamaya başladı. Apple bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max, MagSafe’dekiler gibi mıknatıslarda yüzde 100 geri dönüştürülmüş nadir bulunan toprak elementleri, anakartın lehiminde ve ilk kez, pil yönetimi biriminde yüzde 100 geri dönüştürülmüş kalay kullanımı dahil olmak üzere, çevre üzerindeki etkisini en aza indirecek şekilde tasarlandı.
Her iki modelde de anakartın kaplamasında ve ön kamera ve arka kameralardaki kablolarda yüzde 100 geri dönüştürülmüş altın kullanılıyor. Yeniden tasarlanan ambalajın dış yüzeyinde streç film kullanılmaması, plastik kullanımının 600 metrik ton azaltılmasını sağlıyor ve Apple’ı 2025 yılına kadar tüm ambalajlarda plastik kullanımını tamamen sona erdirme hedefine yakınlaştırıyor.
Apple bugün küresel kurumsal operasyonlarında tamamen karbon nötr olmayı başardı. 2030’a kadar ise üretim tedarik zinciri ve ürün yaşam döngüleri de dahil tüm çalışmalarında iklim üzerindeki etkisinin net olarak sıfır olmasını planlıyor.
Bu da satılan her Apple aygıtının bileşen üretimi, montaj, nakliye, müşteri kullanımı ve şarjdan geri dönüşüm ve malzemelerin geri kazanılmasına kadar her aşamada yüzde 100 karbon nötr olması anlamına gelecek.”

İlgili Video

İLGİLİ HABERLER