reklamı kapat

POPÜLER

Twitch

Twitch merkezli kara para aklama olayı için soru önergesi verildi

 - Güncelleme: 02 Kasım 2021 16:09

Dünyanın en popüler canlı yayın platformu Twitch, Türkiye merkezli kara para aklama konusunda gündemden düşmüyor.

Twitch, platformunu son haftalarda özellikle Türkiye pazarında gündeme getiren kara para aklama durumu oldu.

Bilmeyenler için hatırlarsak, platformdaki bazı yayıncıların, aracı isimlerin çalıntı kredi kartları üzerinden gönderdiği bit’ler/ bağışlar ile çok ciddi oranda kara para akladığı ortaya çıktı. Aslında bu olaylar uzun zamandır oluyordu ancak konu ilk defa bu kadar büyük şekilde gündem oldu. Çünkü bu sefer somut veriler ortaya döküldü.

Bu konuda resmi adımlar da atıldı. Konu hakkında bir açıklama yapan Milletvekili Gürsel Tekin, bazı yayıncılar hakkında, “Kredi kartı hırsızlığı yapan suç örgütleri ile anlaştığı, kendi yayınlarına aktarılan paradan bir miktar komisyon alıp kalanı kripto para olarak suç örgütü üyelerine veya yöneticilerine gönderdiği gözüküyor” açıklamasını yapmış ve “Konuyu TBMM gündemine de taşıyacağım. Özellikle gençlerin yoğun kullandığı bir sosyal medya kuruluşunun uluslararası suç örgütlerinin kara para aklama aracı haline dönüşmesi kabul edilemez. @amazon da gereken önlemleri almalı.” demişti.

Bugün ise T24’te yer alan habere göre İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, başta Twitch olmak üzere bazı sosyal medya ağları aracılığıyla kara para aklama yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdülhamit’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Burada “başta Twitch olmak üzere bazı sosyal medya ağları aracılığıyla” ibaresi önemli çünkü kara para aklama sistemini diğer ağlarda da olduğu aktarılıyor. Bu konuda özellikle Twitter’da birçok kanıt ortaya çıkarılıyor.

Twitch merkezli para aklama olayı büyük ses getirdi

Habere göre Twitch ve Twitter’da konuya ilişkin son birkaç gündür ortaya çıkan bilgilere yönelik olarak Bakanlık tarafından ne tür bir çalışma yapıldığını soran Erdoğdu, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Bazı sosyal medya yapımcıları, bu tür para aklama uygulamalarının en az 3 yıldan bu yana devam ettiğini ifade etmektedir. Bu bilgi doğru mudur? Doğruysa MASAK geçtiğimiz yıllarda bu uygulamaları izlemiş midir? İzlemişse ne tespitler yapmış ve bu tespitlerin ne kadarını adli mercilerle paylaşmıştır?

Başta Twitch olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında benzer olayların önüne geçmek üzere ne tür bir sistem kurulması, ne tür adımlar atılması öngörülmektedir?

Sadece sosyal medya aracılığıyla değil, fakat kripto para uygulamalarıyla da 6415 sayılı kanunun engellemeyi öngördüğü işlemlerin yapıldığı biliniyor. Bu tür illegal para trafiğinin kripto paralar aracılığıyla yapılmasının önlenmesi için Bakanlığınız bünyesinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır? MASAK bu konuda ne kadar etkin çalışabilmektedir? Şu ana kadar bu yönde çalışılmış olan kaç dosya vardır?

Özellikle Türkiye’nin FATF tarafından kara paranın aklanması uygulamalarında gri listeye alındığı bir süreçte Bakanlığınız bu listeden çıkmak üzere ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Erdoğdu aynı zamanda Adalet Bakanı Gül’e de sorular yöneltti. Burada tam olarak şunlar soruldu:

“Bazı sosyal medya yapımcıları, bu tür para aklama uygulamalarının en az 3 yıldan bu yana devam ettiğini ifade etmektedir. Bu bağlamda MASAK tarafından geçtiğimiz yıllarda sosyal medya aracılığıyla illegal fonların aklanmasıyla ilgili olarak savcılıklara aktarılan herhangi bir suç dosyası bulunmakta mıdır? Varsa sayısı nedir?

Sadece sosyal medya aracılığıyla değil, kripto para uygulamalarıyla da illegal para trafiğinin yönlendirildiği biliniyor. Bu çerçevede kripto para kullanılarak illegal fonların aklanmasına yönelik MASAK tarafından savcılıklara gönderilmiş olan ve halen soruşturması süren kaç adet dosya bulunmaktadır?

Özellikle Türkiye’nin FATF tarafından kara paranın aklanması uygulamalarında gri listeye alındığı bir süreçte Bakanlığınız bu listeden çıkmak üzere ne tür çalışmalar yapmaktadır?”

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en ufak aksiyon kamerası ile tanışın