Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı “İnternet yavaş değil, orta paketler” tercih ediliyor” açıklamasıyla gündemde.
Türkiye’de hemen herkesin yakından bildiği üzere internet hızları her yerde eşit oranda iyi durumda değil. Burada özellikle ödenen para karşılığı alınan hız konusunda çok ciddi sorunlar bulunuyor. Her bölgede yüksek hızlı internet sunulmuyor.
Bu konuda “İnternet kalitesi çok kötü, gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü internet altyapısına sahip ülkelerden biriyiz. İnternet altyapısına yatırım yapılmıyor” eleştirisine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Duvar’da yer alan Serkan Alkan imzalı habere göre Türkiye’deki sabit internet hızının mobil internete göre daha düşük olmasının nedenini, kullanıcıların “orta hızlardaki” internet paketlerini daha fazla tercih etmesi olarak gösterdi.
Yanıtında GSM Birliği (GSMA) tarafından 170 ülke için 2020 yılında mobil bantlara yönelik yapılan çalışmaya yer veren Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin altyapı bakımından 80,6 puanla 20., içerik ve hizmetler bakımından 76,2 puanla 32., mobil indirme hızında ise 90,76 puanla 14. sırada yer aldığını söyledi.
Bakan Karaismailoğlu yanıtında Speedtest Global Index’in Ekim 2021 raporunu da hatırlattı. Rapora göre Türkiye’nin mobil genişbantta 31,72 Mbps indirme hızı ile global sıralamada 55. sırada yer aldığını belirten Karaismailoğlu, Türkiye’nin sabit genişbantta 25,02 Mbps indirme hızına sahip olduğunu belirtti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’de internet hızı konusunda çok ses getiren bir açıklamaya daha önce Türk Telekom yetkilisi imza atmıştı
Uzun süre önce konuşan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Yeni Mesaj internet sitesine yaptığı açıklamada, hız verilebilirlik ile müşteri tercihlerinin farklı olduğunun altını çizerek, “Hız meselesi Türk Telekom için bir ödevdir” diye konuştu. Aynı konuda en ilginç açıklama ise net olarak Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç‘tan geldi.
Avrupa Operatörler Birliği’nde başkanlık yaptığına işaret eden Kıraç, “Örneğin Almanya’da fiberleşme oranı yüzde 3.5, bizde yüzde 20… Polonya’da satılan tarifelerin yüzde 50’si 50 megabitin üstünde. Türkiye’de kullanıcılar düşük hızları tercih ediyor. Bir de Avrupa’da hane başına 1.4; Türkiye’de 3.4 kişi düşüyor. Ciddi ortak kullanıcı var! Haliyle hız düşüyor. Dahası kapıda fiber var ancak apartmanların iç donanımı fibere uygun değil.” açıklamasında bulunmuştu.