Dünyanın en zengin insanlarından Jeff Bezos, kendi uzay şirketi Blue Origin ile uzay turizmi konusunda önemli kalkışları sürdürüyor.
Hatırlarsınız geçtiğimiz aylarda Virgin Galactic firmasının sahibi milyarder Richard Branson sonrasında kendi uzay firması ile kısa bir süre için de olsa uzaya giden ikinci isim Amazon’un kurucusu ve eski CEO’su Jeff Bezos olmuştu.
Bezos bu önemli görevde yalnız değildi. Blue Origin firmasının ilk insanlı görevinde Jeff Bezos yanında kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki Mary Wallace Funk ve 18 yaşındaki Oliver Daemen uzaya çıkış yapmıştı.
Blue Origin’in kalkışı Texas’ta yer alan merkezden New Shepard isimli roket aracılığıyla yapıldı. New Shepard, konuklarını büyük pencerelere sahip Crew Capsule 2.0 uzay aracı içerisinde uzaya çıkardı ve daha sonra geriye gelerek dikey olarak iniş yaptı.
Bir sonraki Blue Origin görevinde ise Star Trek dizisinde Kaptan Kirk‘i canlandıran dünyaca ünlü aktör William Shatner uzaya gitti. 1931 doğumlu 90 yaşındaki Shatner, uzaya çıkış yapan en yaşlı insan oldu.
Bu görevde kısa bir süre için yerçekimsiz ortam deneyimi elde eden ve sorunsuz olarak geriye dönen Shatner yalnız da değildi. Onunla beraber Chris Boshuizen, Glen de Vries ve Audrey Powers da kısa süreli de olsa uzayın tadına vardı.
NS-19 adı verilen üçüncü insanlı Blue Origin görevinde ise uzaya bu sefer altı farklı kişi çıkarıldı. Bu sağ salim Dünya’ya dönen kişiler Laura Shepard Churchley, Michael Strahan, Evan Dick, Dylan Taylor, Cameron Bess ve Lane Bess oldu. Görevin tüm aşamaları aşağıdaki video ile gözler önüne serildi:
Görev kalkış ve iniş dahil olmak üzere toplam “10 dakika” sürdü. Blue Origin halen uzun vadeli bir uzay deneyimi sunmaktan uzakta bulunuyor.
Blue Origin, en son çok da iyi haberler ile gündeme gelmemişti
Jeff Bezos, ortaya çıktığı kadarıyla uzay şirketindeki yetişmiş personeli elinde tutmakta zorluk yaşıyor. Son çıkan raporlar, Blue Origin’in yaz aylarında çok ciddi sayıda personeli kaybettiğini gösteriyor. Çalışanların Blue Origin’i neden terk ettiği net olarak bilinmiyor. Ancak bazı kaynaklar nedeni üst yönetim ve yavaş bürokrasi olarak gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki Blue Origin’den ayrılan ciddi sayıdaki mühendis nereye gidiyor? Burada ağırlığın SpaceX ve Firefly Aerospace firmalarında olduğu aktarılıyor. Uzayı genel olarak ticari hale getirmeyi başaramayan Blue Origin, uzay turizmine odaklanıyor ancak bu da genç mühendisleri tam olarak tatmin etmiyor gibi görünüyor.