reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı telefon

Türkiye’de akıllı telefon üretimi neden artıyor? Süreçteki avantajlar neler?

Türkiye’de her geçen daha fazla üretici akıllı telefon üretimi yapmaya başlıyor. Peki süreçteki avantajlar neler? Neden markalar buraya geliyor?

Aktarılan son bilgilere göre Türkiye’de şu an Xiaomi, OPPO, TECNO Mobile, TCL, Realme, Vivo, Samsung ve Omix gibi firmalar kurdukları / kiraladıkları fabrikalardan akıllı telefon üretiyor / montajlıyor. Sürece en son dahil olan isimlerden Omix, Türkiye’de telefon üretmek için tam 100 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş. Peki neden firmalar Türkiye’ye geliyor?

Bunun ilk nedeni Türkiye’de 200 doların altında olan cep telefonlarına ithalatta gözetim uygulamasının getirilmiş olması. Türkiye özellikle uygun fiyatlı telefonların öne çıktığı, bu tarz cihazların çok sattığı bir ülke. Bu açıdan bu uygulama akıllı telefon firmalarını oldukça olumsuz etkiledi. İthalatta gözetim uygulaması ile 100 dolarlık telefonlardan 200 dolarlık vergi alınmaya başlandı. Bu da satış fiyatında devasa bir fark yarattı.

İşte tam da bu noktada bir adım atıldı ve yerel ya da Türkiye’de üretim teşvikleri getirildi. Son durumda eğer bir telefonun ithalat fiyatı 100 dolar ise, “ithal ettiğinizde” 200 dolara göre vergi verirken, Türkiye’de üretim yaparsanız 100 dolara göre vergi ödüyorsunuz. Bu sayede telefonların fiyatları daha düşük seviyede tutulabiliyor. Özellikle alt seviye cihazlarda dışarıdan gelen ile Türkiye’de üretilen arasında yüzde 50’ye yakın farkların oluşabildiği aktarılıyor.

Türkiye’de üretilen telefonların hemen hepsi parçaların Türkiye’de bir araya getiriliyor / montajlanıyor olmasıyla üretiliyor ancak bu olumsuz bir durum değil. Yurt dışında da birçok fabrika böyle çalışıyor. Bu sayede Türkiye’de gerçekten çok ciddi bir istihdam sağlanıyor. Akıllı telefon üreten fabrikalarda çok sayıda insan çalışıyor.

Türkiye’de kurulan fabrikalar, Türkiye’nin lojistik konumundan da yararlanıyor ve üretilen telefonları dış pazarlara rahat şekilde aktarabiliyor. Bu konuda Avrupa özelinde imzalanan bazı gümrük anlaşmalarının da firmalara maddi açıdan olumlu etkisi oluyor.

Türkiye’deki akıllı telefonların fiyatları bu atılımlara rağmen halen oldukça yüksek seviyede. Çünkü Türkiye’de üretilen telefonlardan yüksek oranda ÖTV, KDV, Kültür fonu ve TRT payı gibi vergiler alınıyor. Bunun üstüne gelen yüksek dolar / euro kurunun etkisiyle Türkiye’de güçlü bir akıllı telefon almak artık imkânsız hale gelmiş durumda. Şu an 10 bin TL altına amiral gemisi bulunamıyor ve bu birçok kişiyi oldukça üzüyor.

Türkiye’deki mobil pazarı rahatlatmak adına yerel üretim yanında mutlaka vergi indirimlerine ihtiyaç bulunuyor. Aynı şekilde kurun düşürülmesi de akıllı telefon pazarına büyük bir nefes aldıracaktır. Çünkü orta ve üst seviye cihazların hemen hepsi yurt dışından döviz ödenerek getiriliyor. Aynı şekilde Türkiye diğer birçok elektronik üründe de dışa bağımlı durumda. Bu açıdan döviz kurlarının yükselmesi ve düşmesi herkesi ilgilendiriyor,

İlginizi Çekebilir: OPPO’nun hazırladığı ilginç telefon konsepti