reklamı kapat

POPÜLER

Nissan Qashqai 2022 fiyat listesi
Yeni Nissan Qashqai

Tanışmadan notlar; Yeni Nissan Qashqai ön incelemesi

 - Güncelleme: 31 Ocak 2022 22:31

Ocak ayı itibarıyla Türkiye macerası başlayan yeni Nissan Qashqai, üçüncü nesille birlikte ilklere sahne olan özellikler getiriyor.

Otomobil dünyasında son birkaç yıldır elektrik üzerinden yaşadığımız dönüşüm rüzgarlarını, 2000’lerin ortalarına doğru farklı bir şekilde gözlemledik. Şehirli Crossover tanıtımının yükselişe geçtiği dönemlerde kullanıcıların yerden yüksek araçları tercih etme potansiyelleri de kendisini gösterdi. Sınıfının yaratıcısı olan lanse edilen Qashqai’nin 2006 yılından bu yana yakaladığı satış başarısı da, günümüze bir gelenek olarak yansıyor. Bugünün şartları ise artık şok daha farklı. Artık kendi içerisinde B, C hatta bazı ülkelerde A segmentlerdeki modeller için crossover formülünün kullanıldığına şahit oluyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce tanıtımı gerçekleştirilen üçüncü jenerasyon Qashqai’nin işi hiç olmadığı kadar zor. Kısa süre önce düzenlenen Türkiye lansmanıyla birlikte tanışma fırsatına eriştiğimiz yeni Nissan Qashqai ile geçirdiğimiz kısa yolculukta markanın ağırlık verdiği noktaları ana hatlarıyla anlama fırsatına erişiyoruz.

Yeni Nissan Qashqai

Yeni Nissan Qashqai tasarımda temellerini koruyor

Üçüncü nesille birlikte Qashqai’nin dış tasarımında “radikal” olarak nitelendirebileceğimiz en belirgin parça ön bölümde. Nissan’ın yeni ürün gamında kullandığı bu yüzle birlikte “V-Motion” ızgara tasarımındaki büyüme dikkat çekiyor. Aracı daha güçlü gösteren. bu bölüme tamamen yeni bir ışıklandırma grubu eşlik ediyor. Önceki nesile göre beğenen-beğenmeyen ayrımının daha fazla hissedileceğini düşündüğümüz modelde “sev yada nefret et” kuralı işleyecek gibi görünüyor. Bu durum tamamen kişisel tercih çevresinde şekillenecek. Qashqai’nin arka tarafına baktığımızda ise değişim daha sade hissediliyor. Burada yeni bir nesilden ziyade bir makyaj operasyonu niteliğinde değişimler kendisini gösteriyor. Buradaki yaklaşımı Nissan Türkiye CEO’su Emre Doğueri’nin “Biz zaten Qashqai’nin genlerinin değiştiğini söylemiyoruz.” açıklamasıyla birlikte harmanlamak daha mantıklı olacak.


Büyük resimde dengeli bir jenerasyon formülünü ortaya koyan yeni neslin ebatsal olarak da önceki nesline göre her açıdan avantajları söz konusu. J11’e göre 35 milimetre daha uzun, 25 milimetre daha yüksek ve 32 milimetre daha geniş olan J12, aks mesafesi tarafında da 20 milimetrelik artış barındırıyor. Bu sayede özellikle arka diz ve baş mesafesinde biraz daha iyi olan Qashqai’nin bagaj hacminde 50 litrelik iyileşme olsa da bu iyileşmenin hissedileceği tek paket 504 litre (Stepne sunulmuyor) ile Tekna olacak. Design Pack ve Skypack ile 449 litre olarak verilen hacim Platinum Premium Pack ile 443 litreye geriliyor.

Kokpitte öne çıkanlar

Qashqai’nin gerçek anlamda yeni bir nesile geçiş yaptığını hissedeceğiniz en önemli bölümün kokpit olacağını düşünüyoruz. Markanın ön tasarımda olduğu gibi yeni ürün gamında konumladıracağı konsol tasarımı burada hiçbir eksik barındırmadan karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz süreçte test konuğu olarak da aldığımız ikinci nesil Qashqai’nin en çok eleştirilen noktalarının başında şüphesiz multimedya sistemi geliyordu. Makyajla nispeten biraz daha toparlanan bu ekran yine de güncel rakiplerinin gerisinde kalıyordu. Yeni nesille birlikte artık rakiplere karşılık verebilecek daha modern bir konsol elemanları bizi karşıladı. Qashqai’de ilk kez sunulan 12,3 inçlik dijital sürücü ekranı, günümüzün ihtiyaçlarına ve rakiplerine kolaylıkla cevap verebiliyor. Yazılımsal ve görsel olarak grafiklerini başarılı bulduğumuz sürücü ekranında, geçişler sorunsuz ve akıcı. Menülerin fazla karmaşık olmayışı da kullanıcı tarafında daha kolay bir deneyime olanak tanıyacak gibi görünüyor.


9 inçlik ebatla gelen yeni multimedya ekran konsolun dışında konumlanırken, buradaki yazılımsal detayların sürücü ekranına göre bir seviye daha aşağıda olduğunu hissettik. Geçişleri daha yavaş olan panelin kullanım konusunda ise beklentileri karşılamada problemi olmayacak gibi görünüyor. Malzeme kalitesi tarafı ise öne çıkan ve kullanıcıların daha fazla temas edeceği bölümlerde kendisini hissettiriyor. Tamamen yenilenen ve üst pakette gelen koltukların üretim sürecinde 25 gün süren özel tasarımı, Nappa deri döşeme ile bir araya getirilmiş. 3 farklı masaj seçeneği de yine üst paketlerde tercih edilebilen donanımlar arasında yer alıyor. Kapılar ve diğer panellerde ise maliyeti de çok de fazla artırmamak adına çok radikal bir kalite artışına gidilmediğini görüyoruz. Konsolun ortasında konumlanan tamamen yeni vites topuzu, gerek tasarım gerekse kullanım olarak kesinlik keyif veriyor. Alan kullanımı konusunda da avantajlar barındıran bu bölüm, Qashqai’nin yaklaştırılmak istenen premium algısında da önemli faktör.

Yeni sürüş destek asistanları güncel standartları karşılıyor

Lansmanda marka yetkililerinin özellike öne çıkarttığı noktalardan birisi de güvenlik ve teknoloji tarafında getirilen yeni silahlar çevresinde karşımıza çıktı. J12 ile birlikte bu alanda ilkler Qashqai’yi bekliyor. Yeni Qashqai’de sınıfında ilk kez kullanılan, Önsezili Akıllı Çarpışma Sistemi, öndeki üç araca kadar algılayıp araçlardan birisi fren yaptığında sürücüyü uyarıp, çarpışmayı engelleyebiliyor. Bunun dışında Qashqai’de ilk kez kullanılan Akıllı Hız Sabitleme Sistemi, Direksiyon Destekli Şerit Takip Asistanı, Akıllı Arka Çapraz Trafik Uyarısı ve Akıllı Kör Nokta Önleme Sistemi de deneyimlediğimiz kıs sürüşte sorunsuz şekilde işlemlerini yerine getiriyor. Direksiyon üzerinden kolayca kumanda edilebilen bu asistanların tek tuşla aktif hale getirilebilir olması ve bir arada konumlandırılması beğenimizi kazandı. Bununla birlikte yeni Qashqai’nin Euro NCAP’ten segment lideri olarak çıktığını da hatırlatmadan geçmeyelim. Donanım tarafında “nihayet” dediğimiz elektronik bagaj kapağı da “PPP” donanımla paketiyle birlikte standart olarak geliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Motor ve altyapıdan ilk izlenimler

Geçtiğimiz nesilden de tanıdığımız 1,3 litrelik turbo benzinli motor yeni nesilde artık elektrik desteğiyle birlikte hibrit deneyim sunuyor. 12V başlangıç jeneratörü temelli bu sistem emisyon değerlerini daha aşağıda konumlandırmasının yanında yakıt ekonomisine de fayda sağlamaktan sorumlu olsa da burada çok büyük bir etki beklememek gerekiyor. Bu kombinasyonla birlikte tüm versiyonlarda 160 beygirlik güç standart olarak geliyor. Tork bazında 270 Nm olan değer 6 kademeli manuel şanzımanlı versiyonda 260 Nm olarak sunuluyor.

Modelde sunulan 4×4 çekiş sistemi, XTRONIC CVT şanzıman ve arka bağımsız süspansiyonla kombine ediliyor. Ön plana çıkarılan ve sürüş konforunu artırma konusunda önemli bi etmen olan arka bağımsız süspansiyon otomobilin yol tutuşuna katkı sağlama potansiyeli taşıyor. Lansman kapsamında hazırlanan arazi rotasında aracı bu yollara girme konusunda artık daha cesur olan Qashqai, bu rotada hiç fena bir performans ortaya koymadı. 4×4 çekiş sistemi tercih edildiğinde “Off-Road” ve “Kar” olmak üzere iki sürüş modu da sisteme dahil ediliyor.

Yeni Nissan Qashqai için CVT’ye ayrı parantez

CVT tarafı Qashqai’ye daha şüpheli yaklaşma ihtimalini de ortaya koyuyor. Kendisine göre bazı koşullarda avantajları olan sürekli değişken oranlı otomatik ünitenin önceki nesillerde ortaya koyduğu problemlerin önüne geçişmesi adına Nissan’ın özel bir çalışma yaptığını görüyoruz. Bununla entegre olarak şanzımanın içindeki sürtünmenin yüzde 29 azaltılarak yapısının yüzde 14 daha kompakt hale getirilmesi kağıt üzerinde öne çıkıyor. Şanzıman içindeki mekanik parçalardaki değişimlerle birlikte daha konforlu ve sorunsuz bir sürüşle birlikte daha ekonomik kullanım iddiası da söz konusu. Önceki nesile göre yakıt tüketimine yüzde 10’a kadar katkı sağlayan bir ünite vadediliyor. Bunu deneyimleme konusunda Qashqai ile gerçekleştireceğimiz uzun test sürüşünü beklememiz gerekiyor. İlk izlenim ise öncek nesile göre biraz daha olumlu yönde. Önümüzdeki günlerde uzun kullanım testi üzerinden tekrar buluşacağımız yeni Qashqai’nin detaylı donanım özelliklerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Video