Ukrayna’yı işgal eden Rusya teknoloji dünyasında da tepki görüyor. Burada süreç iki taraflı olarak işiyor. Teknoloji dünyasının Rusya’ya yasakları var. Aynı zamanda tam tersi de söz konusu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali maalesef halen devam ediyor. Bu durum elbette devletler yanında teknoloji firmaları gibi teknoloji şirketlerinde de tepki çekiyor. Bu bağlamda yukarıda da dediğimiz gibi teknoloji dünyasının Rusya’ya yasakları var. Bunlara karşı olarak Rusya da boş durmuyor. Örneğin dün ülke tarafından Facebook’a erişim kısıtlaması yapıldı. Sputnik’te yer alan habere göre Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook’a erişimin kısmen kısıtlanacağını açıkladı. Aynı habere göre Roskomnadzor, “25 Şubat’ta Başsavcılık tarafından Dışişleri Bakanlığı’yla mutabakat dahilinde, Facebook’un temel insan hak ve özgürlüklerini, ülke vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine yönelik ihlal eden bir sosyal ağ olduğuna karar verildi. Başsavcılığın kararına uygun olarak 25 Şubat 2022’den itibaren Facebook’a erişimin kısmen kısıtlanmasına karar verildi” açıklamasını yaptı.
Bugün atılan adımlar doğrultusunda Rusya’nın Twitter’a erişimi yasakladığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. Ülkede şu an birçok kişi savaşın tam olarak medya merkezi olan Twitter’a erişim sağlayamıyor. Bunun üstüne Twitter’dan da bir adım geldi. Twitter çift taraflı bir adım attı ve hem Rusya hem de Ukrayna‘nın platformdaki resmi devlet reklamlarını durdurdu.
Bunun bir benzerini Facebook da yaptı. Facebook burada sadece Rusya’yı odak noktaya aldı ve devletin platformdaki reklamlarını yasaklama kararı aldı. Söylendiği kadarıyla bu reklamlar üzerinden kara propaganda yapılıyor ve firma bunu savaş şartları altında istemiyor.
Teknoloji dünyasının Rusya’ya yasakları önümüzde dönemde daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü şu an Mobil Dünya Kongresi 2022’ye bazı Rusya merkezli firmaların gelmesi istenmiyor. Biliyorsunuz spor dünyası da ülkeye yönelik bazı yasaklar alıyor. Örneğin 2022 Formula 1 Rusya yarışının yapılması şimdilik iptal edilmiş durumda.
26 Şubat Güncelleme 22:18: Son gelen bilgilere göre YouTube, Rusya merkezli kanalların gelir elde etmesini kapattı. Buna ek olarak Google ve Apple’ın bölgedeki ödeme sistemlerini kapattığı da gelen bilgiler arasında.
27 Şubat Güncelleme 10:46: Rusya bugün SWIFT para aktarma sisteminin dışına alındı. Ülkenin bundan sonra ekonomik olarak büyük zararı olacak. Rusya için uluslararası kolay para aktarım kapısı ciddi şekilde katılmış durumda. Bu arada Rusya yaşanan gelişmeler ışığında Soyuz roket kalkışlarını şimdilik iptal etti.
27 Şubat Güncelleme 14:09: Birden fazla kaynağın haberine göre Intel ve AMD gibi firmalar, Rusya resmî kurumlarına ve şirketlerine işlemci / çip satışını sona erdirdi. Buna benzer elektronik tedarik sınırlandırmalarının önümüzdeki dönemde artması olası.
28: Şubat Güncelleme 19:44: Yapılan resmî açıklamaya göre Volkswagen ve Volvo, Rusya’ya otomobil sevkiyatını bir sonraki karara kadar durdurdu.
1 Mart Güncelleme 00:36: Rusya devletine bağlı medya kuruluşlarına bazı Avrupa devletlerince ve yazılım devi Microsoft tarafından yasak getirildi.
1 Mart Güncelleme 09:17: Rusya devletine bağlı medya kuruluşlarına TikTok tarafından da yasak getirildi. Bunlar arasında RT ve Sputnik yer alıyor.
1 Mart Güncelleme 11:59: Ortaya çıktığı kadarıyla Disney, Warner Bros ve Sony gibi büyük isimler Rusya’daki film gösterimlerini durdurma kararı aldı. Bunun arkasında bir potansiyel saldırı riski bulunmuyor. Ayrıca İsveçli Volvo, Scania ve Ericsson Rusya’daki operasyonları askıya aldıklarını duyurdu.
2 Mart Güncelleme 09:19: Teknoloji devi Apple ve büyük spor firması Nike, Rusya’da ürün satışını durdurduklarını aktardı. Apple için ayrı detaylar burada.
2 Mart Güncelleme: 19:30: Rusya tarafına yönelik yasaklar artıyor. Birçok otomobil firması Rusya’ya ambargo uygulamaya başladı. Biraz önce EA Games firması, FIFA futbol oyunlarından Rusya milli takımını ve Rusya takımlarını çıkardı. Birçok yazılım firması da Rusya’yı yasaklı ülkeler arasına ekledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hep söylediğimiz gibi savaşların hiçbir zaman galipleri ya da herhangi bir ülkeye getirdiği hiçbir faydası bulunmuyor. Geçmişteki kötü tecrübelere rağmen bir türlü ders alınmıyor olması çok ama çok üzücü görünüyor.