Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, GOS konusunda gündemden düşmüyor. Bu sefer Samsung DX CEO’su bir açıklama yaptı.
Kaçıranlar için kısaca bir özet geçelim. Samsung’un bazı telefonlarda ve tabletlerde yüklü Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kıstığı ortaya çıktı. Süreç GOS’un açılımından farklı olarak sadece oyunları da kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansı kısılan uygulamalar arasında bulunuyor. Testlere göre performansı kısılan uygulamalar arasında 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri yer almıyor. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyor.
Geçtiğimiz hafta bu durum tepki çektiği ve süreçte kullanıcılara seçme şansı tanınmadığı için bir geri adım atıldı. Samsung, resmî açıklama yaptı ve GOS’un uygulama / oyunlar için GPU ile CPU’yu optimize ettiğini ve yakında GOS’a bir “performans” modunun geleceğini duyurdu. Bu güncelleme geçtiğimiz günlerde ilk olarak Samsung Galaxy S22 serisi için Güney Kore’de gönderildi. Çıkan güncelleme ile Galaxy S22 serisi, özellikle oyunlarda CPU ile GPU’nun gücünden sonuna kadar yararlanmaya başladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
GOS özelinde bir yasal soruşturma ile dahi karşı karşıya kalan Samsung, sürecin geldiği noktadan hiç memnun değil. Hatta Samsung DX CEO’su JH Han, GOS için özür diledi ve hatalarını kabul etti. GOS’un sadece telefon performansını optimize etmesi için geliştirildiğini aktaran JH Han, GOS’un şirketin maliyet azaltma çabalarının bir parçası olduğunu söyleyen iddiaları da net olarak reddetti.
JH Han ayrıca, Samsung’un maliyetleri düşürmek için cihazların kalitesini düşürmediğini de söyledi. Firmaya bu konuda son dönemde ciddi eleştiriler gelmeye başlamıştı. GOS’un arkasında temel olarak telefonların yük altında çok aşırı ısınmasını engellemek yer alıyor. Firmanın bu sorunu daha güçlü soğutma sistemleri kullanmak yerine GOS ile çözmesi, bir “maliyetleri düşürme” çalışması olarak yorumlanıyor.