ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile önemli keşifler yapılıyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. Son dönemde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST, bu sefer ilk kez bir ötegezegen atmosferinde karbondioksit algılanması ile dikkat çekti. Bu açıdan sadece görsel görüntüleme değil bilimsel analiz özelliklerine de sahip olan JWST, 700 ışık yılı uzakta olan ve 900 derecelik sıcaklığı ile atmosferi sürekli olarak genişliyor açıklaması yapılan WASP-39b (Bilgisayar tasarımı yukarıda) merkezli karbondioksit keşfiyle, Dünya dışı yaşam konusundaki arayışları için de önemli bir gösterim yapmış oldu.
Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, tam olarak Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenler için kullanılıyor. 21 Mart 2022 itibarıyla sayıları 5 bine ulaşan ötegezegenler hakkında konuşan NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsünde araştırmacı Jessie Christiansen, yaptığı açıklamada, “Bu, sadece bir sayı değil. Her biri yeni bir dünya, yepyeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum çünkü onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
James Webb Space Telescope bundan önce de Jüpiter özelinde bir fotoğraf gelmişti. Burada görebileceğiniz fotoğrafta Jüpiter’in Satürn’e oranla çok daha silik yapıdaki halkaları, Kutup Auroraları ve Amalthea ile Adrastea isimleri verilen ufak uyduları gözler önüne seriliyor. Özel olarak işlenen fotoğraflar, spesifik olarak NIRCam’den geliyor ve söylendiği kadarıyla bilim insanlarına Jüpiter’i daha iyi anlama açısından önemli bir bakış açısı sağlıyor. Jüpiter hakkında daha fazla bilgiye direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.