Sosyal medyanın en önemli platformlarından Instagram sonrasında Meta çatısı altındaki Facebook için de NFT dönemi başladı.
Türkçe karşılığı Nitelikli Fikri Tapu olarak belirlenen NFT için eski popülerlikten çok ciddi şekilde uzaklaşıldı. Geçtiğimiz aylarda öğrendiğimiz kadarıyla NFT hareketleri tam yüzde 90 oranına azaldı. Buna rağmen Instagram sonrasında bir adım atan Facebook, platformda belirli kişiler için NFT dönemini başlattı. Süreci deneyebilen kullanıcılar, platformda satın aldıkları ya da ürettikleri NFT’leri detaylarıyla beraber paylaşabilir hale geldi. Instagram’ın NFT desteği tam 100 farklı ülkeye açılmıştı. Bu açıdan benzer çıkış yüksek ihtimalle Facebook için de geçerli durumda. Burada direkt olarak ülkelerin adı verilmiyor ancak “Afrika, Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Amerika” kapsama alanı aktarılıyor. Sürece ciddi şekilde geç kalan firma, kullanıcıların direkt olarak Instagram ve Facebook üzerinden NFT satarak para kazanmasını da istiyor. Bu konuda da aktif olarak çalışmalar sürüyor.
Halen tam olarak hâkim olmayanlar için NFT kavramının Twitter tarafından verilen temel özeti şöyle: “NFT’ler (Non-Fungible Tokens’ın kısaltması) bir blok zincirinde (herkesin erişebildiği bir dijital veritabanı) depolanan ve sahiplik kanıtı bulunan, sanat eseri gibi, benzersiz dijital öğelerdir.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Instagram son dönemde yapılan son değişikliklerin genel olarak sevilmemesi ile sık sık gündeme geldi. Kısa süre önce bir röportaj kapsamında konuşan Instagram’ın patronu Adam Mosseri, hataları kabul ederek “Kesinlikle büyük bir geri adım atmamız ve yeniden yapılanmamız gerekiyor.” demişti.
Özellikle çok takipçili hesaplara sahip ünlülerden gelen (Kim Kardashian gibi) büyük eleştirilere kayıtsız kalamayan Mosseri, yine çok eleştirilen tam ekran tasarımın beğenilmediğini ve onu şimdilik rafa kaldırdıklarını açıkladı. Mosseri aynı zamanda bir süre için “tavsiye içerik ve hesapları” göstermeyi de azaltacaklarını belirtti. Firma şimdilik takip edilen hesaplardan gelen içerikleri öne çıkaracak ancak bu kesinlikle kalıcı olmayacak. Algoritma geliştirilerek ileride yeniden “tavsiye” tarafına odaklanılacak.