Kısa süre önce Türkiye’de IMEI klonlama sürecine bir önlem geliyor haberi ses getirmişti. Buradaki önlem planı TBMM’de kabul edildi.
Geçtiğimiz hafta çok ses getiren bir IMEI klonlama konusu gündeme geldi. Türkiye’de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş ya da başka bir deyişle IMEI’si klonlanmış cihazlarla ilgili olarak düzenlemeye gidildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve kabul edilen yeni dönemde halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi 1 yıla düşünülüyor. Temel olarak artık bir yıl boyunca sinyal alınamayan (Görüşme yapılmayan, internete girilmeyen ya da mesaj atılmayan) cep telefonları bloke edilecek.
OdaTV’de yer alan açıklamaya göre bir yıl geçtikten sonra cep telefonunu son kullanan kişi bir sim kart takarsa, telefon tekrar aktif hale gelecek. Ancak pasife alınmış telefon başkasına satılmış ya da hediye edilmişse telefonu alan kişinin sim kartı o telefonda çalışmayacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeni düzenlemeye gerekçe olarak daha önce şunlar paylaşılmıştı: “Yapılan tespitlerde yurda kaçak olarak getirilen cep telefonlarının kullanıma açılması için klonlama işleminin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve cep telefonlarına klonlanacak IMEI havuzunun geniş olması gibi etkenlerin kaçakçılık faaliyetlerinin devam etmesinde önemli role sahip olduğu anlaşılmıştır.
Bu nedenle IMEI havuzunun daraltılması ve usulsüz kullanımın engellenerek caydırıcılığın artırılması amacıyla madde kapsamında 5809 sayılı kanunun 57. maddesinin üçüncü fıkrası ile; halihazırda yedi yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi bir yıla düşürülerek, son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI’lerinin BTK tarafından pasife alınması amaçlanmaktadır.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu konuda geçtiğimiz hafta bazı açıklamalarda bulunan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Yapılan birçok araştırmaya göre insanlar cep telefonsuz kalmaktansa aç kalmayı tercih ediyor. Bu yıl 11 milyona yakın resmi satışa karşın en iyimser tahmin ile klonlamanın yüzde 35’e ulaşması (3 milyon 850 bin adet) yolcu beraberinin ise 500 bine çıkması bekleniyor. Her ikisi de rekor seviyeler. Burada hem ülke hem vatandaş hem de sektör kaybediyor.” demişti.
“Klonlamanın çözülememesi halinde 5G’nin hiç konuşulmaması gerektiğini vurgulayan” Turnacı, yukarıdakilere ek olarak “15 senedir bu sorun çözülemiyor. Yüzde 35’ten fazlası kayıt dışı olan sektörün ayakta kalması mümkün değil.” açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye’de IMEI klonlanmanın artmasının arkasında, çok yüksek seviyeye ulaşan akıllı telefon fiyatları yer alıyor.