Bilim insanları enerji tasarrufu sağlamak adına birçok farklı sistem geliştiriyor. Çok katmanlı “sıvı pencere” de bunlardan birisi.
Bahsettiğimiz çok katmanlı “sıvı pencere” sisteminin arkasında Toronto Üniversitesi araştırmacıları yer alıyor. Çalışmayla ilgili makalenin başyazarı Raphael Kay, “Binaların içerisini ısıtmak, soğutmak ve aydınlatmak için yüksek seviyede enerji kullanıyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Binalarımıza giren güneş enerjisinin miktarını, türünü ve yönünü stratejik olarak kontrol edebilirsek, ısıtıcıların, soğutucuların ve ışıkların yükünü büyük ölçüde azaltabiliriz.” Peki bu nasıl olacak? Prof. Ben Hatton önderliğinde çalışan araştırmacılar burada doğadan ilham alarak bit “sıvı” temelli prototip geliştirdi. Burada özel bir sıvı kullanılıyor, bu sıvı birden fazla plastik katmanın arasına gönderiliyor ve böylelikle ışık ile ısı konusunda kontrol sağlanıyor. Farklı pigmentler ya da moleküller içeren sıvıları her bir tabakadaki kanalların içine pompalayarak elde edilen bu kontrol altyapısı, şimdiden büyük bir potansiyel ortaya koyuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çok katmanlı “sıvı pencere” sayesinde kişiler örneğin sıcak yaz günlerinde, güneş ışınlarının odasını aydınlatmasını sağlarken sıcaklığı dışarıda tutabilecek. Yani bu konuda bir fedakârlık yapılmasına gerek kalmayacak, ısıyı kesmek için karanlıkta kalınmayacak veya aydınlığın sonucu da yüksek ısı olmayacak. Bu sayede ısıyı kesen karartmalı camlarda yaşanan ışığın azalması durumu tamamen ortadan kaldırılabilecek. Kişilerin kışın ise yüksek ısı ve ışığı ortak olarak odasına almasına imkân tanıyacak altyapı, söylendiği kadarıyla düşük bir maliyet ile kurulabiliyor. Bu açıdan gelecek için ticari şansı yüksek olan sistem, bu yapısıyla binalarda büyük bir enerji tasarrufu sağlayabilir.
Çok katmanlı “sıvı pencere” yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung Galaxy Z Fold4 ve Galaxy Z Flip4 böyle üretilip test ediliyor