Türkiye’nin en büyük sosyal iletişim platformlarından Ekşi Sözlük için getirilen erişim engeli özelinde yeni bir adım atıldı.
Ekşi Sözlük için bir sosyal medya kampanyası başlatıldı, Twitter’da “Ekşi Sözlük 3 gündür kapalı. #ekşisözlüksansürükalksın” paylaşımı ve etiketi üzerinden süreç hakkında bir adım atılması talep edilmeye başlandı. Ekşi Sözlük tarafından erişim engelli hakkında yapılan en son resmî açıklama ise şöyle olmuştu: “Merhaba. BTK ile konuyla ilgili görüşme sağlayabildik ve ayrıca karar numarasını daha önce sizlerle paylaştığımız sulh ceza hakimliği kararını da elden tebliğ aldık. Anılan karar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile 5651 sayılı kanunun 8/a maddesi uyarınca verilmiş olup; herhangi bir içerik bu karara dayanak gösterilmemiştir. Sitemizin tamamının engellenmesine gerekçe olarak, Ekşi Sözlük yazarları tarafından kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye çalışıldığı, her ne kadar sulh ceza hakimlikleri tarafından verilen erişim engelleme kararları ekşi sözlük yönetimi tarafından yerine getirilse de bu süre zarfında toplumun doğru bilgiye ulaşamadığından bahisle kamu düzeninin etkilendiği, özellikle deprem sonrasında askeriye ve devlet kurumları hakkında gerçek olmayan bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye ve devletin aciz halinde gösterilmeye çalışıldığı, toplum kesimleri arasında kargaşa ortamının çıkartılmasını amaçlayan paylaşımlar olduğunun tespiti ile site yöneticileri tarafından yanlış ve iftira boyutunda olan yazılara gerekli reaksiyonun gösterilmediği, iç denetiminin sağlanmadığı, zararlı paylaşımların ve yorumların Ekşi Sözlük yönetimi tarafından engellenmediği hususları gösterilmiştir.
Gerekçede de işaret edildiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına tabi bir internet sitesi olarak mahkeme kararlarını uyguluyor ve diğer tüm kanuni yükümlülüklerimizi hassasiyetle yerine getiriyoruz. Bununla birlikte son olarak yaşanılan felaket gibi toplumsal olaylarda moderasyon etkinliğimizi en üst kapasitede kullanıyoruz. Tıpkı GSM operatörlerinin yığılma nedeniyle çalışmalarında aksaklıklar yaşanmasına benzer şekilde, bu gibi olaylarda içeriklerin normalden çok daha hızlı artması nedeniyle müdahale hızı yavaşlayabiliyor. Bu yığılmaların önüne geçmek için çalışmalarımız olacak. Ancak, herkesin kabul edeceği üzere bu durumlarda dahi müdahale hızımız karşılaştırılabileceğimiz her türlü sosyal medya platformundan daha hızlı, kullanıcılarımız ve okuyucularımızla aynı hassasiyetlere sahibiz.
Bu gibi büyük olaylarda sorumluluğumuzu yalnızca kanunun sınırladığı çerçevede görmüyoruz, insani olarak da hızlı bir biçimde aksiyon alma gayreti gösteriyoruz. Her ne kadar, yer sağlayıcı olarak kanunun tarafımıza vermiş olduğu sorumluluk sınırlı olsa da, toplumda infiale yol açacak içerikler konusunda hassasiyet gösteriyor, bu türden başlık ve içeriklere müdahalede bulunuyoruz. Müdahalelerimizde herhangi bir kesimi, düşünceyi yahut kişiyi ayırmıyor her zaman çok sesliliği korumaya çalışıyoruz. Her ne kadar bu çaba günümüzde herhangi bir kesimi mutlu etmiyor olsa da, amacımız birilerini mutlu etmekten ziyade toplumsal hafıza kaydının her kesimden insanın düşüncesini aktarması yoluyla tutulması. Karara karşı tüm hukuki yollara başvuracağız. Herhangi bir gelişme olması halinde sizlerle paylaşacağız. Bu ana kadar gösterdiğiniz tüm destek için teşekkür ederiz.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kaçıranlar için geçtiğimiz gün BTK’nın internet sitesine eklenen kararda “21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi. Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından yapılan ilk açıklamada ise “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız” ifadeleri kullanıldı. Peki Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet platformlarından olan Ekşi Sözlük için neden erişim engeli getirildi? Sabah saatlerinde paylaşılan habere göre sözlük “Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle, spesifik olarak da 5651 Sayılı İnternet Kanunu’nun 8/A maddesinde yer alan gerekçe özelinde kapatıldı. Independent Türkçe’den Gülseven Özkan’ın haberine göre, Kanun’a 2015 yılında eklenen “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:
“Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.” Kanun aynı zamanda “İhtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik” gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engeli içeriyor.
ekşi sözlük 3 gündür kapalı.
#ekşisözlüksansürükalksın pic.twitter.com/rrHQrNOUAX— ekşi sözlük (@sozluk) February 24, 2023
Ekşi Sözlük konuları yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı