Lenovo, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nden net sıfır emisyon onayı alan ilk şirketler arasında yer alırken, hedefleri ‘Net Sıfır Standardı’na göre onaylanan ilk bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi oldu.
Bu önemli konuda Lenovo Türkiye tarafından yapılan açıklama şöyle: “Teknolojinin öncüsü Lenovo, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, CDP (Karbon Saydamlık Projesi) ve Dünya Doğa Fonu ortaklığında kurulan ‘Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin (SBTi) doğrulayıp onayladığı, 2050’ye kadar sera gazı (GHG) emisyonlarını sıfırlama hedefini duyurdu. Lenovo böylece, dünya genelinde SBTi onayına sahip 139 şirketten biri ve ilk bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi oldu. SBTi iş birliğiyle, kuruluşun belirlediği dünyanın ilk ‘Net Sıfır Standardı’na uygun olarak Lenovo, bilimsel, iş birliğine dayalı ve sorumlu bir yaklaşımla emisyonları azaltmayı hedefliyor.
İklim değişikliği ile mücadelede iş birliği
Lenovo Yönetim Kurulu Başkanı Yuanqing Yang, konu hakkında şunları söyledi: “Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi olarak Lenovo, on yılı aşkın bir süredir emisyonlarını azaltmak için kararlılıkla çalışıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede iş birliği ve hesap verebilirliği, kolektif başarı için gerekli iki kritik unsur olarak görüyoruz. İklim biliminin gerekliliklerini yerine getirme, ölçümlerimizi standartlaştırma ve hedeflerimizi ve ilerlememizi sürekli olarak kontrol etme konusunda kararlıyız.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Lenovo Yönetim Kurulu Başkanı Yuanqing Yang, konu hakkında şunları söyledi: “Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi olarak Lenovo, on yılı aşkın bir süredir emisyonlarını azaltmak için kararlılıkla çalışıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede iş birliği ve hesap verebilirliği, kolektif başarı için gerekli iki kritik unsur olarak görüyoruz. İklim biliminin gerekliliklerini yerine getirme, ölçümlerimizi standartlaştırma ve hedeflerimizi ve ilerlememizi sürekli olarak kontrol etme konusunda kararlıyız.”
Hedefleri SBTi ile uyumlulaştırmak, şirketlerin emisyon azaltımlarından sorumlu tutulmasına yardımcı oluyor. SBTi ile uyumlulaştırmanın gerçekleşmemesi net sıfır hedefine ne zaman ulaşıldığını anlamayı ve doğrulamayı zorlaştırıyor. Bu durumun nedenleri şöyle sıralanıyor:
-Standardizasyon: SBTi, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama çalışmaları kapsamında net sıfırın içeriğini standardize eden ilk kuruluş olarak karşımıza çıkıyor.
-Uyarlama: SBTi standardı dinamik bir standart ve şirketlerin toplu çalışmalarına ve gezegenin değişen sıcaklık düzeyine uyarlanabiliyor.
-Hesap verebilirlik: 2050 birçok kişi için uzak bir tarih gibi görünürken bugün taahhütlerde bulunan birçok lider 27 yıl sonra görev başında olmayabilir. İklim değişikliğini azaltma hedeflerinin bir dış kuruluşla uyumlu hale getirilmesi ise hesap verebilirlik ve süreklilik sağlamayı hedefliyor.
Bilime Dayalı Hedefler Girişimi CEO’su Luiz Amaral ise şu açıklamalarda bulundu “İklim bilimi bize, dünya genelinde net sıfıra ulaşmak ve iklim değişikliğinin en zararlı etkilerini önlemek istiyorsak hızlı ve etkili emisyon kesintilerinin gerekli olduğunu söylüyor. Lenovo’nun net sıfır hedefleri, iklim krizinin aciliyetine uygun nitelikte ve benzer şirketlerin izlemesi gereken net bir örnek oluşturuyor.”
Lenovo’nun 2050 yılına yönelik uzun vadeli hedefleri, şirketin aşağıda ana hatlarıyla tanımlanan kısa vadeli, SBTi denetimli 2030 emisyon azaltma hedefleri ile örtüşüyor:
Genel Net Sıfır Hedefi
Lenovo, 2049/2050 mali yılına kadar değer zincirinin tamamında net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmayı taahhüt ediyor.
Kısa Vadeli Hedefler
Lenovo, 2029/2030 mali yılına kadar mutlak kapsam 1 ve kapsam 2 sera gazı emisyonlarını, 2018/2019 mali yılı referans değerlerine kıyasla %50 azaltmayı taahhüt ediyor. Lenovo ayrıca, satılan ürünlerin kullanımından kaynaklanan kapsam 3 sera gazı emisyonlarını, aynı zaman dilimi içinde benzer ürünler için ortalama %35 azaltmayı taahhüt ediyor. Şirket, satın alınan ürün ve hizmetlerin kapsam 3 sera gazı emisyonlarını, aynı zaman dilimi içinde 1 milyon dolar brüt kâr başına %66,5 azaltmayı taahhüt ediyor. Şirketin diğer bir taahhüdü ise, aynı zaman dilimi içinde üretim öncesi taşıma ve dağıtımdan kaynaklanan kapsam 3 sera gazı emisyonlarını, taşınan ürünün ton-km’si başına %25 azaltmak.
Uzun Vadeli Hedefler
Lenovo, 2049/50 mali yılına kadar mutlak kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyonlarını, 2018/19 mali yılı referans değerlerine kıyasla %90 azaltmayı taahhüt ediyor. Lenovo, bilime dayalı emisyon azaltma yaklaşımını uygulayan ilk şirketlerden biri. 2020’de 2030 yılına yönelik kısa vadeli emisyon azaltma hedefleri için onay alan şirket, türünün ilk örneği olan ‘Net Sıfır Standardı’ uygulama testlerine başladı. ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) odaklı bir danışmanlık şirketi olan ‘The Heart of Tech’ firmasının kurucusu Carolina Milanesi, bu konuda şunları söylüyor:
“Net sıfıra ulaşma başarısı, şirketlere uzun vadeli sorumluluklar yükleyen, bilime ve işbirliğine dayalı şeffaf bir çerçeve üzerine kurulu. Bu çerçeveyi oluşturan SBTi, şirketlere emisyon azaltımını hızlandırma konusunda güç verecek.” Lenovo’nun emisyonlarını azaltmaya yönelik başlıca stratejileri arasında, ürünlerinin çevresel etkisini azaltmak, inovasyondan yararlanarak üretiminde sürdürülebilirliği artırmak ve operasyonları ile değer zinciri genelinde emisyonları azaltmak yer alıyor. Bu stratejiler, Lenovo uzmanlarının net sıfır hedeflerine ulaşmak için iş süreçlerini nasıl değiştirdiğini gösteren Net-Sıfır Yolculuğu video serisinde ana hatlarıyla açıklanıyor.
Lenovo’nun emisyon ölçümleri, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sanayi devrimi öncesi seviyelerin en fazla 1,5 santigrat derece üstü ile sınırlandırma hedefi kapsamında iklim değişikliğini anlamak ve sınırlamak için daha geniş kapsamlı işbirliği verilerine katkıda bulunacak. Dünya genelinde 4.000’den fazla şirket, emisyon azaltma hedeflerini SBTi’nin bilime dayalı metodolojisi ve doğrulama süreçleriyle uyumlu hale getiriyor. Emisyonları azaltma çalışmalarına ek olarak Lenovo, CDP tarafından Gartner’ın Küresel Tedarik Zinciri Top 25 ve Fortune’un Dünyanın En Beğenilen Şirketleri listelerinde kendine yer bulurken, CDP tarafından İklim Değişikliği ve Su Güvenliği konusunda öncü bir şirket olarak değerlendiriliyor.”