reklamı kapat

POPÜLER

Mozilla Mozilla.ai

Mozilla tarafından yapay zekâ özelinde kuruldu: “Mozilla.ai”

Mozilla tarafından bugün yapay zekâ özelinde kurulan “Mozilla.ai” girişimi için resmi bir duyuru yapıldı. Önemli planlar masada.

Bildiğiniz üzere Firefox’un da arkasında yer alan Mozilla, “güvenilir ve bağımsız bir açık kaynak temelli yapay zekâ ekosistemi oluşturmak” için Mozilla.ai adlı yeni bir girişim hayata geçirdi. Yapılan resmî açıklamaya göre uzun süredir yapay zekâ araştırmaları yapan bilim insanı Moez Draief, bu yeni yeni girişime liderlik edecek. Mozilla bu teknoloji dünyasının geleceği için önemli girişimi başlatmak için tam 30 milyon dolar yatırım yapıyor ve fazlasının da yolda olduğuna işaret ediliyor.Güvenilir Yapay Zekaya Yatırım Yapıyoruz” mottosuyla hayata geçirilen girişim için “2023 yılında sadece üç ay geçti ve yılın en büyük konularından birisinin ne olduğu şimdiden belli: “Yapay Zekâ”. Bu altyapı 1994’te Netscape’in, 2007’de ise iPhone’un yaptığı düzeyde kamuoyu ilgisi çekti…” diyen Mozilla, Mozilla.ai’nin ilk odak noktasını ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerini daha güvenli ve şeffaf hale getirmek olarak açıklıyor. Kullanıcıları yanlış bilgilendirmeyen insan merkezli öneri sistemleri de hedefleyen Mozilla.ai, farklı alanlardaki çok sayıda uzmanı bir araya getirecek ve büyük teknoloji devlerinin dışında bir alan olarak sürece uzaktan daha kapsayıcı ve hepsinden önemlisi farklı bakış açılarıyla bakacak.

Yapay zekâ konusunda denetim başka alanlarda da gündeme geliyor. Örneğin Avrupa Birliği, yapay zekâ merkezli görsel / fotoğraf üretimini kontrol altında tutmak adına çalışmalar yapıyor. DALL-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi çok popüler hale gelen yapay zekâ temelli sistemler 2022’de çok ses getirdi. İnternetteki fotoğrafları alarak analiz eden ve kişilerin yazdıklarını görsel hale getiren bu sistemler, genel olarak beğeniliyor ancak tepki çeken yanları da bulunuyor. Örneğin bu sistemler tasarımcılar ve fotoğrafçıların tarzlarını izinsiz olarak kopyalıyor, aynı zamanda bu sistemlerin uygunsuz içerikler oluşturma konusunda da kötü bazı yanları bulunuyor. İşte bu konuda bir adım atmak isteyen Avrupa Birliği, sistemleri denetim altına almak ve kullanım konusunda uzun vadeli bazı kurallar belirlemek istiyor.

Bu halen tam olarak netlik kazanmayan kuralların dışına çıkanlara ceza verilmesi düşünülürken, bu sistemleri üretenlerin daha şeffaf bir yapıya bürünmesi isteniyor. Avrupa Birliği aynı zamanda görsel üretimi için milyonlarca fotoğrafla beslenen yapay zekâ modelleri ile üretebileceklerin sınırlandırılmasını ve teknolojinin kötüye kullanılmaması için çıktıların detaylı olarak incelenmesi gerektiğine inanıyor. Bu teknolojilerin yönetilmesi çok kolay olacak gibi görünmüyor ancak 2023 için kesinlikle bazı ciddi yasal adımlar planlanıyor.

Mozilla planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung Galaxy Z Fold4 ve Galaxy Z Flip4 böyle üretilip test ediliyor

İLGİLİ HABERLER