TikTok ve Meta’ya yeni davalar açıldı. “ABD’nin sosyal medya platformlarına yönelik mücadelesi farklı eyaletlerde sürüyor.”
Arkansas Başsavcısı Tim Griffin, “bağımlılık yaratıyorlar” dediği platformların çocukların güvenliği konusunda tüketicileri yanıltılması ve kullanıcılara özel verilerin korunması konusunda aldatıcı davranılması iddiasıyla Meta ve TikTok hakkında dava açıldığını duyurdu. Yapılan basın açıklamasına göre Meta’ya karşı açılan davanın merkezinde, “şirket sosyal medya uygulamalarını kasıtlı olarak genç kullanıcılar için bağımlılık yaratacak şekilde tasarlıyor” iddiası yer alıyor. TikTok ve geliştirici firma ByteDance aleyhine açılan davada ise şirketlerin, “çocuklara müstehcen içerikler gösteren bir algoritma oluşturması” iddiası merkezde bulunuyor. Arkansas eyaleti, hazırlanan bu algoritmanın çocuk davranışlarını etkileyerek, önemli zararlara neden olabileceğini belirtiyor. Arkansas sadece bunlarla da yetinmiyor. TikTok ve ByteDance aleyhine açılan ikinci bir davada, şirketlerin Amerikalı kullanıcı verilerine Çin hükümeti tarafından erişilemeyeceğine dair “yanlış, aldatıcı ve yanıltıcı” açıklamalarda bulunduğu iddia ediliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ABD’de kongre önünde ifade vermesi ve oradaki açıklamaları ses getirmişti. Örneğin eski Xiaomi yöneticisi Shou Zi Chew’e uygulamanın kullanıcılara ait biyometrik veri kullanımı yöntemi ve kullanıcılarının yaşını nasıl belirlediği soruldu. Chew, TikTok’un kullanıcılardan yaşlarını belirlemek için doğum tarihlerini vermelerini istediklerini açıkladı. Ancak çocuklar sosyal medya uygulamalarına kayıt olurken yaşları hakkında yalan söyledikleri için bu yöntem tam olarak istenildiği gibi çalışmıyor.
Chew, TikTok’un bu nedenle kullanıcı yaşlarını belirlemek için paylaşılan videoları taradığını söyledi. Aktarıldığı kadarıyla kişilerin girdikleri yaşla eşleşip eşleşmediğini görmek için yayınladıkları videolara bakılıyor, buradan kullanıcının yaşı ufaksa tespit edilebiliyor. Bunun için açık tüm videoların üzerinden otomatik bir sistem ile geçiliyor, tahmin edebileceğiniz üzere büyük bir veri tabanı oluşturuluyor. Bu tarz sistemleri bazı ABD’li firmalar da kullanıyor.
Shou Zi Chew’e ifadesi kapsamında önemli bir soru daha yöneltildi. Geçtiğimiz yıl ByteDance çalışanlarının uygulamayı şirket hakkında eleştirel haber yapan gazetecilerin konumlarını (IP adresleri üzerinden) takip etmek için kullandıkları kabul edilmişti. Hem ABD hem de Çin merkezli dört ByteDance çalışanı, şirket içi bilgileri gazetecilere sızdıran kaynakları tespit etmek amacıyla verilere eriştikleri gerekçesiyle işten çıkarılmış, bu konu çok büyük ses getirmişti. Tam olarak bu konuda Chew’e TikTok’un ana şirketi ByteDance’in Amerikan vatandaşları için “casusluk” yapıp yapmadığını soruldu. Chew buna “Casusluğun bunu tanımlamak için doğru bir kavram olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.