TikTok için kötü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Bu sefer platforma çocuklar odağında büyük bir para cezası verildi.
Sabah saatlerinde detaylarına burada yer verdiğimiz Avustralya hamlesiyle gündeme gelen TikTok, çocukları korumaya yönelik kurallar da dahil olmak üzere İngiltere veri koruma yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tam 12,7 milyon £ (15,7 milyon dolar kadar) para cezasına çarptırıldı. İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanlığı (ICO) bugün yaptığı açıklamada, şirketin uygulamayı kimlerin kullandığını kontrol etmek için yeterince çaba sarf etmediğini ve hizmeti kullanan çocukları engellemek için yeterli önlemi almadığını söyledi. Bu konuda ICO sözcüsü “TikTok’a 13 yaşın altındaki çocuklara hizmet sağlaması ve kişisel verilerini ebeveynlerinin izni veya yetkisi olmadan işlediği için para cezası verdik. TikTok’un ufak çocukları tespit etme ve platformdan çıkarma konusunda kontrollerini daha iyi yapma konusundaki çabalarını sürdürmesini bekliyoruz” dedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce TikTok CEO’su Shou Zi Chew tarafından yapılan açıklamalar ses getirmişti. Chew, geçtiğimiz ABD’de kongre önünde ifade verdi ve buradan önemli bilgiler geliyor. Örneğin eski Xiaomi yöneticisi Shou Zi Chew’e uygulamanın kullanıcılara ait biyometrik veri kullanımı yöntemi ve kullanıcılarının yaşını nasıl belirlediği soruldu. Chew, TikTok’un kullanıcılardan yaşlarını belirlemek için doğum tarihlerini vermelerini istediklerini açıkladı. Ancak çocuklar sosyal medya uygulamalarına kayıt olurken yaşları hakkında yalan söyledikleri için bu yöntem tam olarak istenildiği gibi çalışmıyor. Chew, TikTok’un bu nedenle kullanıcı yaşlarını belirlemek için paylaşılan videoları taradığını söyledi. Aktarıldığı kadarıyla kişilerin girdikleri yaşla eşleşip eşleşmediğini görmek için yayınladıkları videolara bakılıyor, buradan kullanıcının yaşı ufaksa tespit edilebiliyor. Bunun için açık tüm videoların üzerinden otomatik bir sistem ile geçiliyor, tahmin edebileceğiniz üzere büyük bir veri tabanı oluşturuluyor. Bu tarz sistemleri bazı ABD’li firmalar da kullanıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TikTok CEO’su Shou Zi Chew’e ifadesi kapsamında önemli bir soru daha yöneltildi. Geçtiğimiz yıl ByteDance çalışanlarının uygulamayı şirket hakkında eleştirel haber yapan gazetecilerin konumlarını (IP adresleri üzerinden) takip etmek için kullandıkları kabul edilmişti. Hem ABD hem de Çin merkezli dört ByteDance çalışanı, şirket içi bilgileri gazetecilere sızdıran kaynakları tespit etmek amacıyla verilere eriştikleri gerekçesiyle işten çıkarılmış, bu konu çok büyük ses getirmişti. Tam olarak bu konuda Chew’e TikTok’un ana şirketi ByteDance’in Amerikan vatandaşları için “casusluk” yapıp yapmadığını soruldu. Chew buna “Casusluğun bunu tanımlamak için doğru bir kavram olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.
CEO’su Shou Zi Chew, bundan önce 150 milyondan fazla Amerikalı kullanıcısı olan TikTok’un ABD’li kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle asla paylaşmadığını ve ileride de paylaşmayacağını söylemişti. “TikTok, ABD’deki kullanıcıların verilerini Çin hükümetiyle hiçbir zaman paylaşmadı veya bu konuda bir paylaşma talebi de almadı.” diyen CEO Shou Zi Chew, TikTok’un ana şirketi ByteDance’ın herhangi bir hükümet veya devlet kuruluşuna ait olmadığını veya birileri tarafından kontrol edilmediğini belirtti ve aynı zamanda “ByteDance, Çin’in ya da başka bir ülkenin ajanı değildir” açıklamasını yaptı. ABD verilerini ABD’de tutmak adına “Project Texas” isimli bir proje üzerine çalışan TikTok, bu sayede olası bir yasaktan kaçmak istiyor çünkü uygulama bir “ulusal güvenlik riski” olarak görülüyor.
TikTok haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın