ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde uzun zamandır yer alan Rusya, daha önce 2024 için konulan hedefi değiştiriyor.
Geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapılmış ve 2024 yılı sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde bir Rusya varlığı olmayacak denilmişti. Yeni Roscosmos başkanı Yuri Borisov tarafından duyurulan bu gelişme, ilk açıklandığında büyük ses getirmişti. O zaman 2024 yılına kadar üstüne düşen tüm gereksinimleri yerine getireceğini aktaran Rusya, 2024 sonrasında kendi uzay istasyonuna odaklanacak, ISS’teki kozmonot varlığı da sona erecek denilmişti. Süren Ukrayna işgali nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok ülkeden büyük yaptırımlar gören ülke, daha sonra 2024’ü 2028’e kaydırmıştı. Bu tarih bugün bir kez daha doğrulandı. Direkt olarak ABD uzay ajansı NASA tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya, 2028 yılına kadar ISS’te varlık göstermeyi sürdürecek. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı daha önce ISS’i 2030 yılına kadar çalışır durumda tutma konusunda anlaşmışlardı. Peki 2030 yılından sonra ne olacak?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), eğer bir değişiklik olmazsa 2031 itibarıyla emekliye ayrılacak. Çok uzun yıllardır büyük hizmetlerde bulunan ancak artık emeklilik yaşına ulaşan ISS, daha önce yapılan açıklamaya göre güvenli bir şekilde Dünya’ya düşürülerek yok edilecek. Böyle büyük bir yapının yörüngede kontrolsüz olarak dolaşmasını elbette istemeyen NASA, süreç için planlar yapıyor ve bu planlar için de geçtiğimiz aylarda 180 milyon dolarlık bir bütçe belirledi. ISS’i Dünya’ya düşürme planını “çekici” olarak kullanılacak bir uydu / uzay aracı aracılığıyla yapmayı hedefleyen kurum, ISS’i spesifik olarak Pasifik Okyanusu’nda yer alan “Point Nemo” adı verilen uzay aracı mezarlığına batıracak. ISS sonrasında ABD alçak dünya yörüngesinden tamamen ayrılmayacak, ISS’in yerini özel uzay istasyonları alacak. Şu an bu konuda çalışan birçok farklı firma bulunuyor, bunlar arasında Voyager, Nanoracks ve Lockheed Martin üçlüsü de yer alıyor.