reklamı kapat

POPÜLER

Hyundai ve Kia

Hyundai, Kia ve TikTok merkezli hırsızlık davasında anlaşmaya varıldı

Hyundai ve Kia,immobilizer” olmayan araçların çalınması üzerinden dava edilmişti. Bu davada şirket anlaşma yolunu seçti.

Son dönemin en popüler platformu olan TikTok üzerinde birçok “meydan okuma” yapılıyor. İşte bu meydan okumalardan birisinin merkezinde geçtiğimiz yıl Hyundai ve Kia imzalı otomobil modelleri yer aldı. ABD’de viral olan bu olayın arkasında tam olarak 2011-2021 yılları arasında üretilen Kia ve 2015-2021 yılları arasında üretilen Hyundai araçlar bulunuyordu. Kötü niyetli kişiler, bu araçları bir USB kablosu ve tornavida ile çalabileceğini keşfetti. Bunu mümkün kılan ise bahsi geçen araçlarda immobilizer sisteminin kullanılmıyor olması oldu. Aktarıldığı kadarıyla immobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devre. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içinde ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmıyor. Bu nedenle immobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamıyor ve çalınmaları çok daha güç oluyor. Olmayanlar ise yukarıda da dediğimiz gibi TikTok’çuların dahi hedefi oluyor. ABD’deki bu meydan okuma nedeniyle çok sayıda Hyundai ve Kia aracın çalındığı, birçok aracın bir süre kullanıldıktan ve zarar verildikten sonra rastgele yerlere terk edildiği aktarılıyor.

İşte bu yaşananlar nedeniyle Hyundai ve Kia geçtiğimiz yıl içerisinde ABD merkezli otomobil sahipleri tarafından toplu olarak dava edildi. Araç sahiplerinin bu meydan okuma sonrasında ortaya çıkan hasarlar nedeniyle ciddi maddi zarar ettiği aktarılmış ve bunların karşılanması istenmişti. İki şirket daha sonra Seattle şehir yönetimi tarafından bazı araçlarında hırsızlık önleme teknolojisine yer vermedikleri için de dava edilmişti. Seattle Şehir Avukatı Ann Davison, konuda “Geçtiğimiz temmuz ayından bu temmuz ayına kadar Seattle şehrinde çalınan Kia ve Hyundai’lerde yüzde 625’lik bir artış gördük” demişti. Peki tüm bunların üstüne ne oldu? Hyundai ve Kia süreci daha fazla uzatmamak yani davayı kapatmak adına 200 milyon dolarlık bir anlaşmayı kabul etti. 9 milyon aracı kapsayan anlaşma kapsamında zarar gören araç sahiplerine ödeme yapılacak. Bu konuda Hyundai’den yapılan açıklamada, “Hırsızlık sonrası artan sigorta primleri ve hırsızlıkla ilgili diğer kayıpların geri ödenmesine ek olarak, hırsızlıkla bağlantılı araç kayıpları veya sigorta kapsamında olmayan hasarlara maruz kalan müşteriler için nakit tazminat sağlayacağız” denildi.

Hyundai ve Kia olayı yanında bu da ilginizi çekebilir: Triumph TE-1 elektrikli motosiklet modeli