reklamı kapat

POPÜLER

Twitter

Twitter’ın paralı onay rozeti büyük bir sıkıntı daha yarattı

Twitter, onay rozetini parayla satarak büyük bir hata yapıyor. Bunun yeni bir örneği daha gündeme gelmiş durumda.

Peki neden? Twitter neden onay rozetini parayla satarak büyük bir hata yapıyor? Çünkü bu yüzden büyük şirketleri, kurumları, haber kuruluşlarını taklit eden hesaplar doğmaya devam ediyor. Örneğin kısa süre önce Bloomberg’i taklit eden bir hesap ciddi bir soruna ve endişeye neden oldu. Bu şikayetler sonrasında silinen hesaptan “Pentagon’da patlama oldu” denilerek yapay zekâ tarafından üretilen bir fotoğraf paylaşıldı, bunu binlerce kişi gerçek zannetti. Bu olay özellikle Rus devlet kontrolündeki haber kanalı RT’nin görüntüyü paylaşması ile çok ses getirdi. Aynı zamanda DeItaone, OSINTdefender ve Whale Chart gibi yüz binlerce takipçisi olan birçok Twitter hesabı da bu sahte haberi gerçek zannederek paylaşımda bulundu. Bir Hint televizyon kanalı bile sahte Pentagon patlamasını haber yaptı. Çünkü Bloomberg’i taklit eden hesapta mavi onay rozeti vardı, çoğu kişi hızlı Twitter akışlarına düşen bu içeriğin gerçek olup olmadığını sorgulamadan, onay rozetine kanarak gerçek sandı. Bunda elbette kullanıcıların bir suçu yoktu. Bu problemi direkt olarak Elon Musk, isteyerek, bilerek, tüm uyarılara rağmen daha fazla para kazanmak adına kendisi yarattı.

Bu konu elbette ilk defa gündeme gelmiyor. Örneğin platform geçtiğimiz aylarda mavi onay rozetini tutmak için aylık 1.000 dolar ödemek istemeyen The New York Times’ın 55 milyon takipçiye sahip Twitter hesabından mavi onay rozetini kaldırdı. Bunu daha sonra normal kullanıcılar için de gerçekleştiren şirket, onay rozetini parayla satarak çok sayıda sahte hesabın ortaya çıkmasına neden oluyor. Örneğin bir kullanıcı uzunca bir süre kendisini The New York Times’ın resmi onaylı hesabı olarak gösterdi. Bunu “Woo hoo! NY Times doğrulama rozetini kaybettiğine göre artık The New York Times benim” şeklinde duyuran kullanıcı, bunu yaptığı için Twitter’ın kuralları çiğniyor ancak Twitter’da artık kural ihlallerini hızlı olarak takip edip engelleyecek çok fazla çalışan bulunmuyor. Kendisini The New York Times’ın resmi hesabı gibi gösteren bu kişi bir dolandırıcılık amacı taşımıyor ancak bunu odaklayacak hesaplar da bulunuyor.

Bilmeyenler için Twitter Blue aboneliği, Apple’ın yüzde 30 komisyon kesintisi (Apple Vergisi olarak isimlendiriliyor) nedeniyle Türkiye’de iOS cihazlardan aylık 209 TL‘ye, yıllık ise yüzde 12 tasarrufla 2.199 TL‘ye alınabiliyor. Aboneliğe web üzerinden abone olmak ise komisyon olmadığından daha düşük seviyede. Web tarafında aylık abonelik 150 TL, yıllık abonelik ise yüzde 12 tasarrufla 1.569 TL seviyesinde yer alıyor.

Twitter haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

İLGİLİ HABERLER