WWDC23: Beklenen büyük ürün Apple Vision Pro tanıtıldı
WWDC23 kapsamında çok uzun zamandır beklenen ürün, karma gerçeklik başlığı Apple Vision Pro sonunda resmi olarak tanıtıldı.
Apple ekosistemine dahil edilen en yeni ürün, şirketin ve CEO Tim Cook’un inanılmaz büyük önem verdiği Apple Vision Pro oldu. Sanal ile artırılmış gerçeklik altyapılarını bir araya getiren karma gerçeklik başlığı, sadece Apple değil tüm AR/VR pazarı için çok büyük önem arz eden bir model konumunda bulunuyor. Teknoloji dünyasında bir iPhone etkisi yaratması beklenen ürün, şirketin yıllarını verdiği bir donanım ve yazılım altyapısı üzerine kuruluyor. WWDC23’ün en büyük duyurusu olan Vision Pro, ilk olarak tasarımsal açıdan baktığımız zaman beklenenden daha ince görünüyor. Taşıdığı yüksek çözünürlüklü ekran ile kişilerin karşısına tek bir ekran değil birden fazla sanal ekran getirebilen ürün, dışında kamera ile sensörler taşıyor ve ses, el hareketleri ya da göz hareketleriyle kontrol edilebiliyor. Takan kişinin gözlerinin dışarıdan görülmesine imkan tanıyan Apple Vision Pro, gölgesi dahi düşen kullanıcı arayüzünü ortama çok iyi şekilde yerleştiriyor ve sistemin arayüzü ışığa karşı doğal şekilde uyum gösteriyor. Uygulamaları özel genişletme altyapısı ile ortama yayabilen ürün, uygulamalar arasında sadece bakarak gezilmesine imkan tanıyor, başlık Apple tarafından gösterildiği kadarıyla çok ufak el hareketlerini dahi algılayabiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Siri’nin merkezde olduğu ürün, EyeSight sistemi ile yukarıda da dediğimiz gibi takan kişinin gözlerini dışarıya aktarıyor, bu sayede ortamdaki kişiler ile başlığı çıkarmadan etkileşim / göz teması kurulabiliyor. Yakındaki kişileri yakına geldikleri zaman sanal arayüze entegre eden ürün, elbette diğer Apple ürünleriyle senkronize olarak çalışıyor. Konforlu duran geniş bir kafa bandı olan ve gücünü kablo ile bağlandığı harici bir bataryadan alan ürün, Apple’ın klavye ile faresiyle çalışabiliyor ve Mac’lerin ekranlarını sanala aktararak çoğaltabiliyor. Yani bir monitör haline getirilebilen Vision Pro, FaceTime’ı farkı bir seviyeye çıkarıyor ve görüşme yapılan kişileri ortama devasa görüntüler ile getiriyor. Ekran boyutu ayarlanmasına imkan tanıyan ve burada 100 inç’e kadar çıkabilen ürün, istenirse her odayı gerçek anlamda bir sinema salonu haline getirebiliyor. Derinliğe sahip üç boyutlu video içerikler ve filmler sunacak olan Apple Vision Pro, Apple Arcade için hazırlanan yüksek kaliteli mobil oyunlara destek veriyor, bu süreçte Xbox ya da PlayStation oyun kontrolcüleri kullanılabiliyor. Bünyesindeki kamera ile 3D videolar çekebilen ürün, kağıt üzerinde özellikle içerik tüketimi konusunda aşırı iyi görünüyor. Ortamdaki gerçek objeleri sanal dünyanın bir parçası haline getiren Vision Pro, izlenilen spor içeriklerinin daha önce hiç olmadığı kadar zengin hale gelmesine imkan tanıyor, burada çok ekranlı yapının inanılmaz faydası oluyor. Ürün özelinde Disney ile büyük bir ortaklık kuran Apple, başlığı önünde optik sürece katkı sağlayan tek parça bir cam kullanıyor ve kontrol için digital crown ile fiziksel butonlara yer veriyor. Vision Pro üzerinde olabilecek en hafif malzemeleri kullanan Apple, üründe modüler yapıyı benimsiyor ve bu sayede başlık her yüze iyi şekilde oturuyor. Ekranların önündeki optikler için ZEISS ile ortaklık kurduklarını duyuran Apple, harici batarya ile aralıksız 2 saatlik bir kablosuz kullanım getiriyor, ürün istenirse güce bağlı olarak sürekli çalışır kalabiliyor.
Teknik tarafa indiğimiz zaman üründe 23 milyon piksellik micro-OLED ekranlara ve üç elementli özel optiklere yer veriliyor. Takan kişinin karşısına gerçek 4K çözünürlükte içerikler getirebilen model, yerleşik bir hoparlör sistemine de sahip. Üç boyutlu ses verebilen bu sistem, çok sayıda gelişmiş sensörü bünyesinde barındırıyor. LiDAR’a da sahip olan model, içerideki kamera sistemiyle göz hareketlerini inanılmaz bir hassasiyet seviyesiyle takip edebiliyor. Gücünü “M2” ve “R1” işlemcilerden alan ürün, bu sayede yüksek performansı düşük ısı ile bir araya getiriyor. Çok düşük gecikmeyle çalışan ve bu konuda rakiplerini geride bıraktığı belirtilen Apple Vision Pro, dışarıya verdiği görüntüyü kişilerin sanal karakterini yaratarak yerine getiriyor. Burada çok özel bir altyapı kurduğunu belirten Apple, başlığın merkezine visionOS işletim sistemini yerleştiriyor. Başlık için çok sayıda uygulama geliştiren ve fazlasının da yolda olduğunu belirten Apple, ürüne Microsoft’un ofis uygulamalarını dahi getiriyor, Zoom’a destek veriliyor ve fazlası için de uygulama geliştiricilere çok sayıda araç sunuluyor.
Binlerce iPad ve iPhone uygulamasının Vision Pro’ya daha çıkışta hazır olacağını belirten çünkü en temelden destek veren Apple, hepsine ek olarak Unity temelli oyunları ve uygulamaları da başlığa uyumlu hale getirdiklerini belirtiyor. İnanılmaz görünen karma gerçeklik başlığı için özel bir uygulama marketi hazırlayan Apple, üründe Optic ID adı verilen bir biyometrik güvenlik sistemine yer veriyor. Bu sistem Face ID‘den farklı olarak göze ya da spesifik olarak İris’e bakıyor, bu sayede takan kişiye özel yüksek güvenlik elde ediliyor. Kamera verilerini yerleşik olarak işlediklerini aktaran Apple, uygulamaların kişilerin spesifik olarak nereye baktığını göremeyeceğini de belirtiyor. Geliştirme sürecinde 5 binden fazla patent alınan ve “Şimdiye kadarki en gelişmiş kişisel elektronik cihaz.” olarak tanıtılan Apple Vision Pro, tam 3.499 dolar gibi beklenenden daha yüksek bir fiyatla satışa sunulacak ve ancak 2024’ün başında elde edilebilecek. Ürünün Türkiye satışı ve fiyatı hakkında henüz bir açıklama bulunmuyor, ilk aşamada çıkışın sadece ABD’de yapılacağı aktarılıyor.