Türkiye’de hemen her kalemde vergiler bulunuyor, yeni çıkan haberlere göre kripto varlıklara vergi hazırlıkları da başlamış durumda.
Investing’de yer alan habere göre 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda dijital varlıklara vergilendirme getirilmesi ve kripto varlık saklayıcıların düzenlenmesine ilişkin maddeler yer aldı. Yıllık Program kapsamında, güçlü bir finansal sektör oluşturmanın temel amaç olduğu vurgusu yapılırken gelenekselin yanı sıra dijital finansın da önemi üzerinde duruldu. Programda, dijital varlıkların Türk hukuk sisteminde tanımlanması ve vergilendirilmesine yönelik çalışmaların tamamlanacağı belirtildi. Ayrıca, vergi sisteminin dijital ekonominin gelişmesine katkı sağlayacak şekilde geliştirileceği ve dijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığın kavranacağı ifade edildi. 2024 programında aynı zamanda kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemelerin yapılacağı belirtildi. Bu arada Dijital Türk Lirası çalışmalarının da 2024 yılı içerisinde geliştirilerek kullanıma sunulması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yürütüleceği ifade edildi. Yıllık planda fintek ve dijital finans altyapısının güçlendirilmesi ve gelişen dünyayla birlikte bu alana uyum sağlamak için atılacak yeni adımlardan da bahsedildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kripto para dünyasının en üstünde bulunan bitcoin, geçtiğimiz günlerde uzun bir süre sonra 34 bin doları geride bırakmıştı. Burada aktarıldığı kadarıyla bitcoin’in değeri ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bitcoin spot ETF’sini (borsa yatırım fonu) onaylayacağına ilişkin spekülasyonlar nedeniyle arttı.
Analistler, bitcoin’de spot ETF’nin kullanıma sunulmasını dijital para biriminin daha fazla dağıtımına ve kabulüne yönelik önemli bir adım olarak görüyor. Art arda altı gündür artarak son 1,5 yılın en yüksek seviyesine yükselen para birimi, eskisi kadar gündeme gelmiyor ancak halen dikkat çekmeye devam ediyor.
Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 990 dolarda yer aldığı hatırlatılan bitcoin, söz konusu tarihten bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.