reklamı kapat

POPÜLER

BlackBerry Curve 8520

 - Güncelleme: 15 Eylül 2011 10:28

Sadece 106 gram ağırlığıyla Pearl serisinden sonra en hafif BlackBerry modellerinden olan 8520’nin dış malzeme kalitesi de ileri seviye BlackBerry modellerine göre biraz daha düşük. Ön yüz ve arka kapağı parlak siyah plastikten, arka yüzde kapak harici bölümler ise kaymayı engelleyecek türden mat siyah plastikten yapılmış. Cihazın üzerinde 320×240 piksel çözünürlük sunan yatay bir ekran bulunuyor. Ekranın hemen altında ise standart yönetim tuşları konumlandırılmış. Bunlar çağrı tuşları, BlackBerry menü tuşu, geri dönüş tuşu ve yeni modellerde kullanılan optik iztopundan oluşuyor. BlackBerry cihazlarında uzun yıllar standart olarak kullanılan küre şeklindeki iztopu artık yerini optik iztopuna bırakmış gibi görünüyor. Uzun kullanım sonunda fiziksel iztopunun çalışma performansında önemli kayıplar yaşanıyordu. Hatta çoğu zaman tamamen çalışmaz hale gelebiliyordu. Optik iztopunun bu açıdan çok daha uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışacağını düşünüyoruz. Üstelik hassasiyeti yüksek olan bu kontrol sayesinde çok daha pratik bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Seçenekler başlığı altından bu kontrolün ayarlarını değiştirebiliyorsunuz. Hareket topu olarak Türkçeleştirilen kontrolün yatay ve dikey hassasiyetinin yanı sıra sesli bildirim ayarını da değiştirebiliyorsunuz.

ÖZEL TUŞLAR
Cihazın üzerinde oldukça fazla kısayol tuşu bulunuyor. Sol yanda sesli komut tuşu, USB ve standart kulaklık bağlantısı konumlandırılmış. Sağ yanda ise ses kontrol ve kamera tuşları mevcut. Müzik yönetimini daha pratik bir hale getiren özel müzik tuşları da cihazın üst kısmına yerleştirilmiş. Kısayol tuşlarının ve USB bağlantı noktasının pozisyonları doğru olsa da kulaklık bağlantısının cihazın üst ya da alt kısmına yerleştirilmiş olmasını beklerdik. Yine cihazın yan yüzlerindeki ve üstteki özel müzik tuşlarının biraz sert olduğunu belirtmeliyiz. Özel müzik tuşları önceki, sonraki ve oynatma/durdurma olmak üzere üç tuştan oluşuyor. Play tuşu, müziği oynatıp durdurmanın yanı sıra iki farklı fonksiyona daha sahip. Bu tuşa bir kez basıp bıraktığınızda medya menüsü açılıyor. Böylece müzik, galeri, video ve ses kayıtlarına ulaşabiliyorsunuz. Basılı tuttuğunuzda ise cihaz bekleme konumuna geçiyor. Yani ekran ışığı kapanıyor ve tuşlar kilitleniyor. Cihazın üzerinde, tam ortada olan bu tuşu en fazla bu fonksiyon için kullanacağınızı düşünüyoruz. Fakat belirttiğimiz gibi tuşlar biraz sert, bir süre kullandıktan sonra yumuşamayacaksa pek pratik olmayacaktır.

BAŞARILI ARAYÜZ
Son BlackBerry modellerinin tamamında kullanılan başarılı arayüz, Curve 8520’nin de rakiplerinden ayrılmasını sağlayan özgün bir özelliği olarak karşımızda. Özellikle optik hareket tuşu sayesinde rahatça kontrol edilebilen arayüzde istediğinizi rahatça bulabiliyorsunuz. Genelde siyah zemin üzerinde beyaz simge ve yazılardan oluşan bu arayüz, cihazın pil ömrü açısından da oldukça önemli bir avantaj. Çünkü LCD ekranlarda beyaz rengi göstermek için çok daha fazla aydınlatma gerekir. Erişilebilirlik seçenekleri altından arayüzün kontrastını tersine çevirebiliyorsunuz. Bu durumda menüler siyah üzerine beyaz yazı, ana ekran ise açık renge dönüşüyor. Curve 8520 uygun fiyatlı bir BlackBerry modeli olsa da Wi-Fi bağlantı özelliğine sahip. Şüphesiz BlackBerry cihazları üzerinde birçok servisi kullanabilmek için BlackBerry Service adı verilen paket programa dahil olmak gerekiyor. Wi-Fi sayesinde bu servislerin tamamından olmasa da tarayıcı üzerinden kullanacağınız hemen her hizmeti, servise abone olmadan kullanabilirsiniz.

MULTİMEDYA ÖZELLİKLERİ
Cihazın 2 megapiksel çözünürlük sunan basit bir kamerası bulunuyor. Otomatik netleme özelliğine sahip olmayan kamera vasat performans gösteriyor. Yine de mobil cihazlar arası fotoğraf ve video paylaşımı için kullanılabilir. Dahili olarak 256 MB bellek sunan cihazın hafızası microSD kartlarla 32 GB’a kadar yükseltilebiliyor. Curve 8520 modeli 2 GB kapasiteli bir hafıza kartı ile birlikte satılıyor. Eğer çok fazla müzik ve video dosyası yüklemeyecekseniz, cihazla birlikte verilen bu hafıza kartı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hedef kitleyi pek ilgilendirmediğini düşündüğümüz FM radyo, GPS ve TV çıkış özelliklerinin yokluğu anlayışla karşılanabilir. Fakat ikinci kamera olmasa da 3G desteğinin sunulmuyor olması üzücü. Sonuç olarak görüntülü görüşmeyi bir kenara bırakırsak 3G’nin hızlı mobil bağlantı ve modem olarak kullanma özellikleri hemen her kullanıcının ihtiyacı.

► Detaylar sayfa 2‘de