reklamı kapat

POPÜLER

stetoskop

Sürekli takılı kalabilen kablosuz bir stetoskop geliştiriliyor

Sürekli takılı kalabilen kablosuz bir stetoskop geliştiriliyor. Buradaki amaç hayati verileri sürekli olarak izleyebilmek.

Stetoskop, vücut içinde oluşan sesleri dinlemek için kullanılan tıbbi bir cihaz ve yıllardır doktorların en büyük yardımcıları arasında yer alıyor. Özellikle acil durumlarda müdahaleye hız katan bu yardımcı, yapısı gereği sürekli olarak görevde kalamıyor. İşte tam olarak bunu değiştirmek adına Northwestern Üniversitesi araştırmacıları güzel bir cihaz geliştiriyor. Bu cihazın amacı, bir hastanın kalp atışını, akciğerlere giren / çıkan hava akışını ve gıda ya da sıvıların bağırsaktan geçerken çıkardığı sesleri sürekli olarak dinleyebilmek ve kayıt altına alabilmek. Hazırlanan prototip cihaz, kablosuz olarak vücudun istenilen her yerine konumlandırılabiliyor ve çok ufak olduğundan büyük bir rahatsızlık da vermiyor. Bünyesinde iki adet yüksek hassasiyete sahip mikrofon, bellek çipi, ufak bir batarya ve kablosuz veri aktarımı için Bluetooth altyapısı yer alan bu yeni nesil stetoskop, aktarıldığı kadarıyla içe bakan mikrofon ile iç sesleri, dışa bakan mikrofonla ise dış sesleri algılıyor, özel algoritma daha sonra sadece önemli iç gürültüleri kayıt altına alıyor.

Birçok hasta ve prematüre bebek üzerinde denenen sistem, yapılan açıklamaya göre rahatlıkla kullanılabilir seviyede bir doğruluk ortaya koyabiliyor. Bu cihaz aynı zamanda önemli bir artı olarak çoklu kullanıma da imkan tanıyor.

Northwestern Medicine’da göğüs cerrahı olarak görev yapan ve cihazın geliştirme sürecinde çalışan Dr. Ankit Bharat, “Bu cihazın önemli bir avantajı, akciğerlerin farklı bölgelerini aynı anda dinleyebilmek ve karşılaştırabilmek. Basitçe söylemek gerekirse, çok sayıda doktorun stetoskoplarıyla aynı anda akciğerlerin farklı bölgelerini dinlemesi gibi…” diyor.

Sürekli sağlık takibi konusunda büyük faydalar sağlayabilecek cihazın üretimi yakında olmayacak, testler aktif olarak devam ettirilecek.

Dikkat çeken stetoskop planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli