reklamı kapat

POPÜLER

iPhone ile çekilen bu fotoğraf gündemde çok ses getirdi

iPhone ile çekilen bu fotoğraf gündemde çok ses getirdi. Bunun arkasında “Bilişimsel Fotoğrafçılık” altyapısındaki bir hata yer alıyor.

Öncelikle nedir bu Bilişimsel Fotoğrafçılık? Dijital fotoğraf makineleri en yüksek fotoğraf kalitesi için tasarlanıyor. Bu modellerden çok iyi fotoğraf ve video çekmesi bekleniyor. İşte bunun için firmaların elinde geniş bir çalışma alanı bulunuyor, bu makinelere altyapı müsait olduğu için çok büyük görüntü sensörleri koyulabiliyor. Yine altyapı müsait olduğu için fotoğraf makineleri için büyük ve çok kaliteli optikler yani objektifler tasarlanabiliyor. Büyük sensör ve yüksek kalitede optik bir araya geldiği zaman gerçekten inanılmaz görüntü kalitelerine ulaşılabiliyor. Ancak bu iki unsur akıllı telefonlarda bir araya getirilemiyor. Telefonların içerisinde yer olmadığı için büyük sensör kullanılamıyor. Yine telefon içinde yer olmadığı için büyük optikler tercih edilemiyor. Peki akıllı telefonların görüntü kalitesi sürekli olarak nasıl artırılıyor?

Günümüzde firmalar donanım konusunda sınırlarını zorluyor. Bu yüzden de görüntü kalitesi artık daha çok yazılım tarafına bakıyor. İşte Bilişimsel Fotoğrafçılık tam olarak bu noktada devreye giriyor. Bu altyapı temel olarak maksimum fotoğraf kalitesine odaklanıyor, bunun için de akıllı telefonlar, tek bir fotoğraf için birden fazla fotoğraf çekiyor. Siz deklanşöre bir defa basıyorsunuz, telefon sizin yerinize yeri geliyor tam 10 farklı fotoğraf çekiyor. Bu çekim işlemi milisaniyeler içinde gerçekleştiği için kullanıcıların beklemesine gerek kalmıyor. Peki birden fazla fotoğraf çekmenin arkasında tam olarak ne var?

Bunun cevabı kısaca olabilecek en fazla detayı / veriyi yakalamak. Siz deklanşöre bastığınız zaman telefon ilk olarak birden fazla pozlama değeriyle çekim yapıyor. Böylece fotoğrafın hem karanlık hem de aydınlık yerleri doğru pozlanmış olarak telefonun elinde oluyor. Yukarıdaki iPhone fotoğrafı da tam olarak bu temelde ses getiriyor.

Bu iki farklı ayna karşısında duran kadının fotoğrafında ilk bakışta bir sorun görünmüyor. Ancak daha dikkatli bakıldığı zaman kadının kollarının farklı yerlerde olduğu anlaşılıyor. Peki bu nasıl oluyor? Sadece deklanşöre bir kez basılarak çekilen normal bir fotoğrafta nasıl oluyor da üç farklı kol konumu karşımıza çıkabiliyor? Burada bir Photoshop çalışması değil Bilişimsel Fotoğrafçılık hatası bulunuyor, sistem aynaları algılamayarak kadrajda üç farklı kişi olduğunu düşünüyor.

Modern iPhone’lar yukarıda da dediğimiz gibi siz deklanşöre bir kez bassanız dahi arka planda çok daha fazla sayıda fotoğraf çekiyor. Burada da aynı şey oluyor. Deklanşöre basıldığı sırada kadın aynalarda kendisine bakarken hızlı şekilde kollarını hareket ettiriyor, Bilişimsel Fotoğrafçılık altyapısı da her üç konum için yakaladığı en iyi anı seçerek tek fotoğrafta bir araya getiriyor. Altyapı her zaman en keskin ve doğru pozlanmış fotoğrafları kullanıyor, bu da zaman zaman böyle ilginç durumlar ortaya çıkarabiliyor.

Ses getiren iPhone fotoğrafı yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

İLGİLİ HABERLER