Türkiye’de de satılan Samsung Galaxy S24 merkezli olarak dile getirilen yapay zekâ eleştirilerine resmi bir cevap geldi.
Samsung Galaxy S24 ailesi gelişmiş bir “Galaxy AI” adı verilen yapay zekâ ya da üretken yapay zekâ altyapısı ile geliyor. En çok bu konuda öne çıkarılan telefonlarda, büyük bölümü yerleşik olarak, bazısı Google desteğiyle (Gemini merkezli), bazısı ise Samsung’un kendi sunucu sistemlerinden destek alan birçok faydalı imkan sunuluyor. Örneğin telefonlar fotoğraflar üzerindeki objeleri algılayarak satın alma bağlantısını bulabiliyor (Örneğin bir sırt çantası vb. gibi), telefon görüşmelerini belirli dillerde gerçek zamanlı ve karşılıklı olarak çevirebiliyor, Samsung klavyeye entegre Chat Assist ile çeviri / yazım kontrol yapabiliyor, Pixel 8’deki gibi yapay zeka temelli duvar kağıtları getiriyor, notları / metinleri / yazıları analiz ederek sizin yerinize özet yapabiliyor, “Nightography” temelinde gece çekimlerini (Fotoğraf ya da video) çok daha net ve aydınlık hale getirebiliyor ve fotoğraflardaki objelerin yerini değiştirilebiliyor ya da eğer istenirse objeleri direkt olarak silebiliyor (Eski konumlar otomatik olarak uygun şekilde dolduruluyor).
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İşte bu yapay zekâ özelliklerinin spesifik olarak fotoğraf tarafı “garip” eleştirilere maruz kalıyor, çok sayıda kullanıcı sadece Galaxy S24 ailesi değil artık genel olarak tüm akıllı telefonlar ile fotoğraf çekilmediğini, onun yerine yapay zeka ve algoritmalar ile fotoğraf ya da görsel yaratılmaya başlandığını, bunun kesinlikle etik olmadığını ve sürecin genel olarak tadını kaçırdığını düşünüyor. Bir Samsung yetkilisi ise bu durumun artık kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor, artık “gerçek” fotoğraf diye bir şey kalmadığını çünkü deklanşöre basıldığı an milisaniyeler içinde çok sayıda işleme yapıldığını belirtiyor.
Tüm fotoğrafların sensörler ile diğer donanımlar kullanılarak yeniden oluşturulduğunu ve bunun için gelişmiş algoritmalar kullanıldığını belirten yönetici, bu konuda açık olarak eskiye dönülmeyeceğini aktarıyor. Günümüzde birçok fotoğraf makinesi de çekilen fotoğrafları ciddi şekilde işliyor, işlemeyenlerin sonuçları kötü olduğundan çoğu kişinin hoşuna gitmiyor. Hatta günümüz şartlarında bilgisayar başında oturup saatlerce fotoğraf düzenleyecek vakti olmayan milyonlarca kullanıcı, fotoğraf makinelerinin akıllı telefonlar kadar işlem gücüne sahip olmasını ve bu sayede direkt olarak çıktıların çok iyi olmasını istiyor.
Bazı kişiler eskide kalıp fotoğrafın çekildiği anı olduğu gibi kayıt altına kalan “gerçek bir değer” olmasını istiyor fakat artık o döneme geri dönme ihtimalimiz bulunmuyor. Günümüzde yapay zeka sistemlerinin gücünden sonuna kadar yararlanmak ve yeni dönemin “fotoğraf çekmekten” çok “görsel üretimine dönüşen” yapısına ayak uydurmak gerekiyor. Yazdıklarımızda görsel üreten sistemlerin (Örneğin “Midjourney“) inanılmaz bir seviyeye ulaştığı günümüzde gerçek ile sanal ayrımı bitmek üzere ve buna hepimiz alışmak zorundayız.