Kısa süre önce yollara çıkarılan ve tasarımı halen tartışılan Tesla Cybertruck, “korozyon” konusunda can sıkacak gibi duruyor.
Türkiye’de resmi olarak satılmayacak Tesla Cybertruck, “ultra sert 30x” olarak geçen çelik bir gövdeye sahip. Standart otomobillerdeki dış gövde daha çok görsellik ve aerodinamik hesaplamalara göre hava akışını yönlendirmek için kullanılıyor. Satışa sunulan birçok araçta dış gövdenin genel sağlamlığa etkisi bulunmuyor. Cybertruck ise bütün gövdeyi sağlamlığa odaklıyor. Bu yüzden dışı da çelik olan ve balyoz darbelerine dahi dayanabilen elektrikli pickup, bu yapıyı sağlamak adına köşeli / düz yapıda tasarlanmış durumda. Bugün gündeme geldiği kadarıyla aracın bu farklı yapıdaki gövdesi “korozyon” konusunda özel bir dikkat gerektiriyor. Aracın kullanma kılavuzunda açık olarak “Cybertruck’ın dış yüzeyi korozyona karşı hassastır” uyarısını yapan firma, bu yüzden şunu aktarıyor: “Gövdeye zarar gelmesini önlemek için aşındırıcı maddelerin (Yağ, kuş pisliği, ağaç reçinesi, ölü böcekler, yol tuzu ve kimyasal vb. gibi) hemen temizlenmesi gerekiyor.” “Bu tarz durumlarda Cybertruck’ın tamamen yıkanması gereken duruma kadar gelmesini beklemeyin” de diyen firma, bu konuda şimdiden birçok şikayet almaya başladı. Bazı Cybertruck sürücüleri yeni aldıkları araçlarının gövdesinde dahi “paslanma” ibareleri görmeye başladığını (Örnekler altta) belirtmeye başladı. Bir sürücünün garip şekilde, “Yağmurda sürmediğiniz ya da ıslatmadığınız sürece sorun olmayacağını düşünüyorum” dediği durum, dikkat edilmezse aracının gövdesini mükemmel tutmak isteyenler için büyük masraflara neden olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tesla Cybertruck için bundan önce ilk yıl satış engelinin yeniden getirilmesi ses getirmişti. Tesla Cybertruck geçtiğimiz ay garip bir satış gelişmesi ile gündeme gelmiş, ilginç bir adım atılarak aracı alanların ilk yıl satması bir bakıma yasaklanmıştı. Satış sözleşmesine, “Aracınızı teslim tarihini takip eden ilk yıl içinde satmayacağınızı veya başka bir şekilde satmaya teşebbüs etmeyeceğinizi kabul ediyorsunuz” maddesi eklenen Cybertruck, bu açıdan ilk aşamada büyük bir karaborsanın merkezinde kalmayacak gibi görünüyordu.
Aracın satış sözleşmesine, “Tesla aracın mülkiyetinin devrini önlemek için ihtiyati tedbir isteyebilir veya sizden 50 bin dolar tutarında tazminat talep edebilir. Tesla ayrıca size gelecekte herhangi bir araç satmayı yasaklayabilir” maddesini de ekleyen şirket, gerçekten haklı bir nedenle satmak isteyenlerden ise Cybertruck’ı kendisinin geri alacağını belirtmişti. Ancak satış sözleşmesine eklenen tüm bu maddeler yapılan bir güncelleme ile çıkarılmıştı. Geçtiğimiz aylarda ortaya çıktığı kadarıyla benzer maddeler tekrardan geriye getirildi ve bu sayede karaborsacılara yönelik bir engelin uygulanacağı netlik kazanmış oldu.