İnternet devi Google, gelişmiş yapay zeka sistemi Gemini’ı 2025 yılında Android telefonlara entegre edebilir.
Son bilgilere göre Google gelişmiş yapay zeka sistemi ya da dil modeli Gemini’ı 2025 yılında direkt olarak Android telefonların bir parçası haline getirebilir. Bunu çevrimdışı çalışacak şekilde yapmayı planlayan yani sürekli sunucu / internet bağlantısı gerektirmeyen bir altyapı kurmak isteyen Google, bu sistem ile telefonların yapabildiklerini çok ama çok ciddi şekilde artırabilir. Bu konuda elbette sadece Google planlar yapmıyor. Örneğin dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Apple, direkt olarak iPhone’larda “LLM” çalıştırmanın yolunu bulmuş gibi görünüyor. Kaçıranlar için ChatGPT gibi sistemlerin arkasında LLM / Large Language Model ya da Türkçe karşılığıyla “Büyük Dil Modeli” yer alıyor. Örneğin ChatGPT şu an GPT-4 büyük dil modeli temelinde görev yapıyor, bu konuda Apple da önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Hatta son bilgilere göre firma direkt olarak iPhone’larda “LLM” çalıştırmanın yolunu bulmuş durumda.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Teknik detaylar elbette oldukça karışık ancak firma büyük LLM verisini direkt olarak flash bellek içinde tutmak istiyor. Yüksek sayıdaki veriye hızlı erişim için “çığır açıcı” özel teknikler geliştirdiği aktarılan şirket, bunu kod adı Ajax olarak geçen ve Apple-GPT de denilen kendi LLM altyapısı için kullanabilir ve böylece iPhone’lar internet bağlantısı olmadığı durumlarda dahi çok gelişmiş bir üretken yapay zeka deneyimi sunabilir.
“Geliştirdiğimiz çığır açıcı sistem, gelişmiş LLM’lerin kaynakların sınırlı olduğu ortamlarda kullanılması ve böylece uygulanabilirliklerinin ve erişilebilirliklerinin artırılması açısından çok önemli” diyen Apple araştırmacıları, paylaştıkları belgede aynı zamanda, “Geliştirilen bu verimlilik odaklı yöntemler, yapay zeka modellerinin iPhone’un mevcut olan belleğinin iki katına kadar çalışmasına olanak tanıyor” açıklamasını da yapıyor.
Şirketin LLM’leri iPhone’lar getirme konusunda geliştirdiği tekniklerinden ikisi şunlar:
Pencereleme: “Bunu bir geri dönüşüm yöntemi olarak düşünün. Yapay zeka modeli her seferinde yeni veri yüklemek yerine daha önce işlediği verilerin bir kısmını yeniden kullanıyor. Bu, sürekli bellek çağırma ihtiyacını azaltarak süreci daha hızlı ve sorunsuz hale getirir.”
Paketleme: “Bu teknik bir kitabı her seferinde bir kelime yerine daha büyük parçalar halinde okumaya benziyor. Daha verimli bir şekilde gruplandırmak verilerin flash bellekten daha hızlı okunmasını sağlar, bu da yapay zekanın dil anlama ve üretme becerisini hızlandırır.”