reklamı kapat

POPÜLER

Google

Yapay zeka temelli Google arama altyapısı ya da belirli kilit özellikleri ücretli yapılabilir

Yapay zeka temelli Google arama sonuçları için denemeler sürüyor. Firma bu altyapıyı ileride paralı hale getirebilir.

İnternetin görünür yüzünü kontrol eden Google, üretken yapay zekayı direkt olarak arama sonuçlarına getirmek istiyor ve bunun için uzunca bir süredir “Search Generative Experience (SGE)” adı altında Labs merkezli testler yapılıyor. Bu testlerin arkasında arama terimlerine şimdi olduğu gibi site bazı sonuçlar vermek yerine, üretken yapay zeka üzerinden etkili cevaplara üretmek yer alıyor. Bu faydalı altyapı, kişilere aradıkları konular hakkında ayrıntılı cevaplar üretiyor ve burada internet sitelerinde yayınlananlar yanında özel eğitilen büyük dil modelinden yardım alınıyor. İnternet sitelerinden aldığı bilgilere kaynak ekleyen sistem, kişilere olası devam sorularını dahi kendisi üretiyor. Bu sistemi şimdi gündeme getiren ise maddi planlar oldu. Aktarıldığı kadarıyla Google SGEaltyapısını tamamen ücretsiz bırakmak istemiyor. Buradaki sunucu masrafları nedeniyle firma SGE sistemini ya da sistemin belirli özelliklerini ileride ücretli hale getirebilir. Şirketin burada tek tek satış yapmayacağı, bazı özellikleri ücretli Gemini Advanced ya da Google One abonelikleri altına alacağı iddia ediliyor. Normal arama sisteminin ise reklam destekli yapı nedeniyle ücretsiz kalmaya devam edeceği belirtiliyor.

Firma bu tarafta bir süredir bazı ABD’li kullanıcıların karşısına kendi istekleriyle seçmemiş olsalar bile yapay zeka üretimi sonuçlar da çıkarıyor. Kullanıcılar için güzel ancak site sahipleri için kötü olan (Çünkü bu altyapı nedeniyle site sahibi trafik çekemiyor) bu yeni dönem, önümüzdeki dönemde daha geniş çaplı hale getirilecek. Sistem bundan önce arama kısmına yazılacak metin komutlarından güzel görünen görseller üretebilir hale gelmesiyle ses getirmişti. Burada Midjourney ya da DALL-E benzeri bir deneyim elde edilebiliyor, ilk aşamada sadece ABD’de ve İngilizce dilinde aktif edilmişti.

Bu arada “SGE” altyapısına bir süredir belirli konularda uzun yazılar da hazırlatılabiliyor, oluşturulan içerikler direkt olarak Google Docs’a ya da Gmail’e taslak olarak gönderilebiliyor. Denemeler kapsamında bir açıklama yapan Google, test sürecine katılan kişilerin “SGE” kullanımına ilişkin bir araştırma sonucu da paylaştı ve sistem ile genel olarak olumlu bir deneyim elde edildiğini belirtti. Firmaya göre en yüksek memnuniyet puanları, konuşarak takip soruları sorabilmeyi sevdiklerini söyleyen genç kullanıcılardan (18-24 yaş arası) gelmiş durumda.

Google arama adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin

İLGİLİ HABERLER