reklamı kapat

POPÜLER

Google LOG Tasarım

Google DeepMind’dan RNA/DNA modelleyen yeni yapay zeka modeli

Google DeepMind, RNA/DNA modelleyen bir yapay zeka modeli geliştirdi. AlphaFold 3 isimli yeni model büyük bir potansiyel ortaya koyuyor.

Google DeepMind araştırmacıları RNA/DNA modelleyen yeni yapay zeka modeli AlphaFold 3 ile çıtayı oldukça yükseltti. Yapılan açıklamaya göre AlphaFold’un önceki sürümleri sadece proteinlerin yapılarına odaklanabiliyordu. AlphaFold 3 ise bunun ötesine geçerek DNA, RNA ve aynı zamanda ligand adı verilen daha küçük molekülleri modelleyebiliyor ve bu sayede AlphaFold modelinin bilimsel kullanım kapasitesini hatırı sayılır oranda artırıyor. AlphaFold 3’ün tıp, tarım, malzeme bilimi ve ilaç geliştirme alanlarındaki araştırmalara yardımcı olacağı ve özellikle test sürecini kolaylaştıracağı belirtiliyor. Dikkat çekmeyi başaran AlphaFold 3, moleküler yapılardan oluşan bir kütüphaneye sahip ve araştırmacılar birleştirmek istedikleri molekülleri sisteme yükleyerek 3D modelini oluşturabiliyor. Bu arada DeepMind, yeni modelle birlikte araştırma platformu AlphaFold Server’ı da bazı araştırmacıların kullanımına ücretsiz olarak sunmaya başladıklarını belirtiyor. AlphaFold 3 temelli sunucu sistemi, açıklamaya göre bilim insanlarının biyomoleküler yapı tahminleri oluşturmalarına olanak tanıyor, yüksek performanslı bu özel sunucunun akademik ve ticari olmayan kullanımlar için sunulduğu açıklanıyor. AlphaFold Server’ın paylaşılan tanıtım videosunu hemen aşağıda izleyebilirsiniz:

Google bu aralar sağlık tarafında yapay zeka odaklı büyük adımlar atıyor. Google şu an sadece son kullanıcıya yönelik Gemini ailesi üzerinde çalışmıyor, firma aynı zamanda sağlık tarafında da çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların merkeze aldığı teknolojilerden birisi de büyük dil modeli Med-Gemini. MedQA temelinde eğitildiği aktarılan sistem, yapılan çok detaylı bazı testlerin sonuçlarına bakılırsa daha şimdiden yüksek performans gösterebiliyor. Yazılı sorular yanında görselleri analiz ederek (Örneğin film sonuçları ya da vücutta çıkan bir yara vb. gibi) detaylı cevaplar verebilen ve önemli şekilde devam sorunlarını da yanıtlayabilen sistem, hem normal kişiler hem de sağlık profesyonellerini odak noktaya alıyor.

Önceden eğitildiği veriler yanında cevaplar için MedQA-RS temelinde internet araması da yapabilen Med-Gemini, 14 tıbbi ölçüt üzerinde test edilmiş ve karşılaştırma yapılabilen her ölçütte OpenAI’ın GPT-4 model ailesini geride bırakmayı başarmış. Med-Gemini “MedQA (USMLE)” ölçütünde yüzde 91,1 doğruluk elde etmiş ve Google’ın önceki tıbbi LLM’i Med-PaLM 2’den yüzde 4,5 daha iyi performans göstermiş. Henüz herkese açık olmayan sistem için, “Bu klinik teşhis alanında büyük bir ilerleme ve gerçek dünyada büyük bir potansiyel ortaya koyuyor.” açıklamasını yapılıyor.

Google ve sağlık odaklı yapay zeka adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

İLGİLİ HABERLER