ABD önümüzdeki ay Kaspersky antivirüs yazılımının satışını yasaklayacak. Rus şirketin hükümet bağlantıları ABD’de hoş karşılanmıyor.
Dünyaca ünlü virüs yazılımı Kaspersky, eski ABD başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıllarda onaylayarak resmileştirdiği yasa ile devlet kurumlarından yasaklanmıştı. Bunun arkasında Kaspersky‘nin Rusya istihbaratına veri sızdırıyor olabileceği yönündeki iddialar yer alıyordu. Bazı kaynaklar ise şirketin yazılımlarını kullanarak NSA’in bilgisayarlarına giren Rus hacker’ların olduğunu iddia etmişti. Bu ve benzeri iddiaların ortaya çıkması sonucunda hem sivil hem de askeri kurumların dışına atılan ünlü güvenlik şirketi, o zaman tüm suçlamaları reddetmişti. Şimdi ise Biden yönetimi bir adım attı. Mevcut ABD başkanı Kaspersky Labs’ın antivirüs ürünlerini ABD’li müşterilere satmasını yasakladı. Rus yazılım şirketi temmuz ayından itibaren yeni müşterilere satış yapamayacak ve eylül ayından sonra mevcut müşterilere de hizmet veremeyecek. ABD son dönemde Çinli firmalara karşı adımlar da atıyor. Örneğin dünyanın en büyük drone üreticilerinden olmayı sürdüren Çinli DJI, bir ABD merkezli drone yasağı ile karşı karşıya bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DJI’a karşı şimdiye kadar birçok yasal sınırlama getiren ABD, şimdi daha büyük bir adım atıyor. Bir süredir DJI drone’ları ABD genelinde yasaklayacak bir yasa tasarısı masada yer alıyordu ve Countering CCP Drones Act olarak geçen bu yasa tasarısı kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı.
Bu kapsamda DJI imzalı drone’ların ABD Federal İletişim Kurulu’nun “Güvenli ve Güvenilir İletişim Ağları Yasası” kapsamındaki bir listeye ekleneceği söyleniyor. Ulusal güvenlik riski oluşturan iletişim ekipmanı veya hizmetlerinin ABD ağlarında çalışmasını engelleyen bu yasa nedeniyle şirketin, 2025 yılı itibarıyla ABD’de drone satamayacağı belirtiliyor.
Bu konuda geçtiğimiz ay bir açıklama yapan DJI şunları söylemişti: “DJI’ın ürettiği drone’ları hedef alan bir ABD yasa tasarısı, ABD’deki tüm kullanıcıları tehdit ediyor. FCC yetkilerinin iptal edilmesi, mevcut drone’ları kullanım dışı bırakabilir. Üzerinde çalışılan yasa yürürlüğe girerse, Amerikalılar yeni DJI drone’larına erişimlerini kaybedecek. DJI’ın FCC yetkilerinin kaldırılması halinde ise mevcut modeller uçurulamayacak. Bu durum eğlence amaçlı, ticari ya da devlet kullanımına bakılmaksızın tüm drone sahipleri için geçerli olacak.”
Firma, bu sürecin gerçekleşmemesi için kişilerin buradaki internet sitesinden itirazda bulunmasını istemiş ve TikTok gibi büyük bir mücadeleye girişmişti. Ancak ABD yönetimi kararından dönecek gibi görünmüyor.