reklamı kapat

POPÜLER

Max Verstappen, Levent Tuna imzalı Ford Pro Electric SuperVan ile bir tur attı [Video]

Elektrikli Ford SuperVan, Goodwood’un en hızlısı oldu [Video]

 - Güncelleme: 15 Temmuz 2024 08:57

Levent Tuna tarafından tasarlanan elektrikli Ford SuperVan, Goodwood Hız Festivali’nin en hızlısı olmayı başardı.

Ford, rakipleri gibi herkese yönelik araçlar yanında eşi benzeri olmayan özel çalışmaları da bırakmıyor. Bunların en çok dikkat çekenlerinden birisi, geçtiğimiz yıl karşımıza çıkarılan Ford SuperVan (Ford Pro Electric SuperVan) olmuştu. “Şimdiye Kadarki En Hızlı Transit” mottosuyla görücüye çıkarılan ve artık Ford bünyesinde çalışmayan “Levent Tuna” tarafından tasarlanan araç, atası 1971 Ford Supervan’dan gelen genleriyle gerçek anlamda sınırları zorlamıştı. Özellikle rüzgarlık gibi kullanılan açık yapılı arka kısmıyla dikkat çeken Ford SuperVan, tasarımı kadar teknik özellikleriyle de nefes kesmişti. Araç, taşıdığı dört adet elektrik motoru ile tam 2 bin beygir güç üretebiliyor ve bu yüksek güç ile Goodwood Hız Festivali’nin en hızlısı oldu. Goodwood Hız Festivali’nin 1.89 km’lik kısa pistine Romain Dumas kontrolünde çıkarılan SuperVan, 43,98 saniyelik derecesiyle herkesi geride bıraktı. İkinci en hızlı araç, Scott Speed tarafından kontrol edilen özel model Subaru WRC: Project Midnight oldu. Bu özel makine ile 46,07 saniyelik bir derece elde edildi. Üçüncü en hızlı araç ise James Wallis tarafından kontrol edilen Porsche 992 GT3 Cup oldu. Bu yarış aracıyla 48,04 saniyelik bir derece elde edildi. Atılan turları hemen aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Bundan önce 1.400 beygirlik elektrikli yarış aracı Ford F-150 Lightning SuperTruck’ın Pikes Peak 2024’ün en hızlısı olması ses getirmişti. Meşhur Pikes Peak International Hill Climb tırmanma yarışında mücadele etmesi için özel olarak hazırlanan Ford F-150 Lightning SuperTruck, beklentileri aştı. 20 km’lik 102. tırmanışta Romain Dumas tarafından kontrol edilen araç, elde edilen 8:53.553 süresi ile 2024’ün en hızlısı oldu.

9 dakika altına inen tek model olan SuperTruck, yine elektriği temel alan Ford SuperVan’ı ise geçemedi. Araç ile geçtiğimiz yıl Pikes Peak’te 8:47.682 süre elde edilmişti. Bünyesinde taşıdığı üç farklı elektrik motoruyla tam 1.400 beygir güç sunan araç, Ultra Yüksek Performanslı Li-Polimer NMC batarya hücreleri ile destekleniyor. Devasa rüzgarlığı ve diğer aerodinamik parçalarıyla 241 km/s hızda 2.722 kg yere basma kuvveti üretebilen yarış aracında, karbon seramik frenler kullanılıyor. Pirelli P-Zero lastikler üzerinde yol alan Lightning SuperTruck, önümüzdeki dönemde başka rekorlar da elde edebilir.

Ford SuperVan yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu