reklamı kapat

POPÜLER

Google DeepMind

Google DeepMind araştırmacıları masa tenisi oynayan bir robot geliştirdi [Video]

Yapay zeka üzerinde çalışmalar yapan Google DeepMind araştırmacıları bu sefer masa tenisi oynayan bir robot geliştirdi.

Masa tenisinde amatör bazı oyuncuları yenebilecek seviyede olan Google DeepMind araştırmacılarının yeni robotu, yapay zekadan güç alıyor ve uygun pozisyonu çok kısa süre içerisinde tespit ederek atış yapabiliyor. Büyük bir ray ve robotik kol üzerine kurulan robot, henüz aşırı hızlı şekilde hareket edemiyor. Bu konuda bir açıklama yapan DeepMind araştırmacıları şunları aktarıyor:Robotik masa tenisi 1980’lerden bu yana bu tür araştırmalar için bir ölçüt olarak hizmet etmiştir. Bu alandaki bir robot, topu geri göndermek gibi düşük seviye becerilerin yanı sıra hedefe ulaşmak için strateji oluşturma ve uzun vadeli planlama gibi yüksek seviyeli becerilerde de iyi olmalıdır.” Bunlara ek olarak, “Sistemi rakibin davranışlarını ve oyun tarzını izleyerek uyum sağlayacak şekilde tasarladık” diyen araştırmacılar, burada izleyebileceğiz videoda robotun henüz yüksek hızlı atışlara cevap veremediğini gözler önüne seriyor. Bu tarz deneysel robotik araştırma projelerinin, hayatımızın bir parçası olması istenen “gerçekten” işlevsel robotların geliştirme sürecin önemli katkıları oluyor.

Google DeepMind, bundan önce videolar için müzikler ve diyaloglar üreten bir sistem ile ses getirmişti. DeepMind araştırmacılarının V2A adını verdiği sistem, halen geliştirme aşamasında yer alıyor. Yazılanlardan videolar üretebilen sistemlerin hızla geliştiğini ancak sadece sessiz içerikler verebildiğini belirten DeepMind araştırmacıları, V2A ile çıktıları işitsel olarak da desteklemek istiyor.

Yazılı komutlar ile ses/müzik/diyalog üreten V2A teknolojisinin, videoları analiz edebildiği ve üretilen sesleri herhangi bir açıklama olmadan video ile senkronize edebildiği de belirtiliyor. Tüm rakiplerinden bu oldukça önemli konuda ayrılan model, DeepMind’ın açıklamasına göre yakın bir dönemde halka açık olarak kullanıma alınmayacak.

 

Google DeepMind araştırmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu