reklamı kapat

POPÜLER

Neuralink LOG Tasarım

Neuralink çipi takılan ikinci kişi, sadece “düşünerek” Counter-Strike 2 oynayabilmeye başladı [Video]

 - Güncelleme: 22 Ağustos 2024 12:05

Neuralink çipi takılan ikinci kişi (adı Alex), ortaya çıktığı kadarıyla sadece “düşünerek” CS2 oynayabilmeye başladı.

Elon Musk tarafından kurulan şirket Neuralink, bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kuruyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantısı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. Peki bu sistem gerçekten çalışıyor mu? Bunun cevabı uzun süre önce öğrendiğimiz üzere evet. Geçtiğimiz aylarda ilk kez bir insana (Noland Arbaugh isimli) Neuralink beyin implantı takıldı. Hatta şirket geçtiğimiz ay paylaştığı video ile Arbaugh’ın hastalığını kısaca gözler önüne sererek Neuralink’in ona kattıklarına değindi. Sistem geçtiğimiz ay içinde FDA’in ikinci insanlı denemesi için resmi onayı vermesiyle de gündeme gelmişti. 

Bunun üstüne açıklama yapan Elon Musk, bir kişiye daha Neuralink çipi takıldığını söylemişti. İkinci denemede her şeyin yolunda gittiğini belirten Musk, süreçle alakalı ekstra bir detay paylaşmamıştı. Bugün ise Alex isimli ikinci hastanın sistemi aktif olarak kullanmaya başladığı gündeme getirildi. Örneğin Alex sadece “düşünerek” Counter-Strike 2 oynayabilmeye başladı. Aynı zamanda düşünerek Fusion 360 üzerinde üç boyutlu obje tasarımı yapabildiği gösterilen Alex, sisteme gerçekten çok çabuk adapte olmuş gibi görünüyor. Link hakkında yeni bir açıklama yapan Elon Musk, “Her şey yolunda giderse, birkaç yıl içinde Link’e sahip yüzlerce insan olacak, belki 5 yıl içinde on binlerce, 10 yıl içindeyse milyonlarca.” dedi.

Musk daha önce 2026’ya kadar 1.000 insana beyin çipi yerleştirebileceğini aktardı. Buna ulaşılıp ulaşılmayacağını elbette zaman gösterecek ancak firmanın elinde bunu yapacak maddi güç bulunuyor. Ayrıca çipi taktırmak için talepte bulunan fiziksel engelli kişilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Sistem bundan önce yaşanan donanımsal bir sorunla ses getirmişti. Yapılan resmi açıklamaya göre Arbaugh’ın kafasına yerleştirilen elektrot bağlantılarından bazıları dokudan geriye doğru çekilmeye başladı, bu yüzden de bağlantı sorunları (Cihaz bu yüzden daha yavaş tepki algılar hale gelmiş) yaşanmaya başladı.

Firma bu sorunların önüne şimdilik farklı yazılım güncellemeleriyle geçildiğini belirtiyor ve ikinci hastada bağlantının daha derinde yapılacağı aktarılıyor. Şirket geliştirdiği cihazı Arbaugh’a yerleştirmeden önce hayvanlarda kapsamlı bir şekilde test etmişti ve böyle bir sorun yaşamamıştı. Peki şimdi neden böyle bir durum oluştu? Paylaşıma göre hayvanların beyinleri daha küçük olduğu için elektrotlar insanlarda olduğu kadar hareket etmiyor ya da kaymıyor, bu açıdan orada ciddi bir sorun olmuyor.

Elon Musk ve Neuralink çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: L’Oreal firmasından 2023’te gelecek evde saç boyama cihazı

İLGİLİ HABERLER