reklamı kapat

POPÜLER

Meta LOG Tasarım

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının parolalarını düz bir metin dosyasında sakladığı için 91 milyon euro para cezasına çarptırıldı

 - Güncelleme: 27 Eylül 2024 15:40

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının parolalarını düz bir metin dosyasında sakladığı için 91 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından Avrupa merkezli olarak verilen bu ciddi ceza, 2019 yılındaki bir güvenlik ihlaline ilişkin soruşturmanın sonucunda geldi. 600 milyon Facebook ve Instagram parolasını düz metin olarak sakladığı ortaya çıkan şirketin aldığı cezaya yönelik olarak şu resmi açıklama yapıldı: “İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Meta’nın ihlalle bağlantılı olarak çeşitli GDPR kurallarını ihlal ettiğini belirledi. Komisyon, şirketin kullanıcı parolalarının düz metin olarak saklanmasıyla ilgili kişisel veri ihlalini DPC’ye zamanında bildirmediğini ve kullanıcı parolalarının düz metin olarak saklanmasıyla ilgili kişisel veri ihlallerini belgelemediğini tespit etti. Ayrıca Meta, kullanıcıların parolalarının yetkisiz işlemlere karşı güvenliğini sağlamak için uygun teknik önlemleri kullanmayarak da GDPR’yi ihlal etti.” Bu arada olay sadece 2019 yılındaki ihlali kapsamıyor. Bazı kullanıcı parolalarının 2012 yılından beri şirketin sunucularında kolayca okunabilir bir formatta saklandığı aktarılıyor.

Rekabet Kurulu, geçtiğimiz aylarda Meta’ya 335,7 milyon TL ceza vermişti. DHA’da yer alan habere göre Rekabet Kurulu, sosyal medya şirketi Meta’nın, Türkiye’deki tüm ‘Threads’ kullanıcılarının profillerini devre dışı bırakarak uygulamanın faaliyetlerini sonlandırması üzerine, daha önce alınan tedbir kararında verilen günlük para cezasının sonlandırılarak, 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş‬ idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Meta cezası yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu