reklamı kapat

POPÜLER

Avrupa Uzay Ajansı

Avrupa Uzay Ajansı, ne olacağını görmek için yeni bir uyduyu atmosferde yok edecek

 - Güncelleme: 28 Eylül 2024 12:10

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ne olacağını görmek için 2027 yılında göndereceği yeni bir uyduyu atmosferde yok edecek.

Bu gelişmenin arkasında Destructive Reentry Assessment Container Object (DRACO) görevi yer alıyor. Uyduların Dünya atmosferine girdikten sonraki parçalanma durumunu analiz etmek isteyen Avrupa Uzay Ajansı, bu amacı için yörüngeye çamaşır makinesi boyutunda olduğu aktarılan 200 kg’lık bir test uydusu gönderecek. 2027 yılında gönderilecek bu uydu, 200 farklı sensör ve dört farklı kamera taşıyacak. Herhangi bir hareket kontrol sistemi taşımayacağı belirtilen uydu, atmosfere sokularak parçalanacak ve bu süreçte tam olarak neler olduğu detaylı şekilde incelenecek. Toplanan verileri tüm enkaz okyanusa düşmeden önce almak için 20 dakikalık bir zamanlarının olacağını belirten ESA, DRACO göreviyle uzay çalışmalarının ‘uzay çöplüğü’ sorununu daha da büyütmeden sürdürülebilmesi için önemli veriler elde edilecek.

ESA bundan önce bir 3D yazıcıyla gündeme gelmişti. Eğer kaçırdıysanız geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) içerisinde ilk defa 3D yazıcı kullanılarak bir metal parça basıldı. ESA için havacılık devi Airbus tarafından geliştirilen metal baskı yetenekli bir üç boyutlu yazıcı, yılın başında Uluslararası Uzay İstasyonu‘na götürülmüştü.

Lazer kullanılarak eritilen (1.400 derece ısıyla) metal kullanılarak parça üretimine imkan tanıyan bu 3D yazıcı, artık ISS’te ihtiyaç duyulan ufak parçalar için uzun süre boyunca ikmal görevi beklemesine gerek bırakmayacak. ISS’e spesifik olarak Cygnus NG-20 göreviyle gönderilen yazıcı hakkında bir açıklama yapan ESA teknik sorumlusu Rob Postema, “Sistem başarılı olursa metalin gücü, iletkenliği ve sertliği üzerinden uzaydaki 3D baskı potansiyelimizi yeni bir boyuta taşıyacak.” demişti.

Çıktı süresinin biraz uzun olduğu aktarılan 3D yazıcının ilk baskıları, bir sonraki ikmal görevinde analiz için Dünya’ya geri gönderilecek. ESA İnsan ve Robotik Keşif Direktörü Daniel Neuenschwander konu hakkında yaptığı açıklamada, “Uzayda ilk metal 3D baskının alınmasıyla ESA keşif ekipleri, yörüngede üretim konusunda önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Uluslararası bir ekip tarafından mümkün kılınan bu başarı, yedek parçaları, yapı bileşenlerini ve özel araçları uzayda oluşturmanın elzem olacağı uzun mesafeli ve uzun süreli görevlerin önünü açıyor.” dedi.

Avrupa Uzay Ajansı yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli