ChatGPT’yi geliştiren dünyanın en önemli yapay zeka şirketi OpenAI, geliştiriciler için önemli yenilikler duyurdu.
OpenAI, düzenlenen “DevDay” kapsamında ilk olarak “Realtime API” ile dikkat çekti. Gerçek zamanlı olarak çalışacak sesli iletişimi temel alan uygulama içi deneyimler için hazırlanan Realtime API, DevDay’de herkese açık beta sürümüyle kullanıma sunuldu. ChatGPT’nin geçtiğimiz hafta kullanıma sunulan gelişmiş ses modu kadar olmasa da oldukça yetenekli olan Realtime API altyapısı, yakında birçok uygulamada kullanılabilir. Altı farklı ses seçeneği sunulan sistem, üretken yapay zekayı temel alıyor ve büyük kapılar aralıyor. DevDay duyurularının bir parçası olarak OpenAI, geliştiricilerin GPT-4o temelli uygulamalarına ince ayar yapmak için metinlerin yanı sıra görüntüleri kullanmalarına olanak tanıyan bir altyapı da tanıttı. Bunun, geliştiricilerin görsel anlama içeren görevler için GPT-4o’nun performansını artırmalarına yardımcı olacağı aktarıldı. Buna ek olarak geliştiricilerin GPT-4o mini gibi küçük modellere ince ayar yapmak için, o1-preview ve GPT-4o gibi daha büyük yapay zeka modellerini kullanmasına izin verilmeye de başlandı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce Apple‘ın yatırımdan vazgeçtiği OpenAI’ın yıl bitmeden önce ChatGPT‘nin abonelik ücretini artıracağı ses getirmişti. Geçtiğimiz ay, teknoloji devi Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 18’e ChatGPT’yi entegre etmek için iş birliği gerçekleştirdiği OpenAI’a yatırım yapmak istediği gündeme gelmişti. Yeni çıkan bilgiler ise bu yatırımdan vazgeçildiğini gösteriyor. OpenAI, bu yıl sunucu yatırımları sürdüğü için 3,7 milyar dolar gelir üzerinden 5 milyar dolar zarar bekliyor. Gelirini önümüzdeki yıl 11,6 milyar dolara yükseltmeyi hedefleyen şirket, aktarıldığı kadarıyla ChatGPT’nin aylık abonelik ücretini yıl sonunda 20 dolardan 22 dolara çıkartacak.
ChatGPT’nin aylık abonelik ücreti önümüzdeki beş yıl içinde ise aylık 44 dolara kadar çıkacak. Şirket bundan önce çok sürpriz bir ayrılık kararıyla gündeme gelmişti. Geçtiğimiz günlerde OpenAI CTO’su Mira Murati şirketten ayrılma kararı aldı. OpenAI’da altı yıldan fazla zamandır çalışan ve şirketin CEO’su Sam Altman kadar tanınan Mira Murati, şaşırtan ayrılma kararı hakkında şunları söylemişti: “Ayrılıyorum çünkü kendi keşiflerim için zaman ve alan yaratmak istiyorum. Şimdilik, öncelikli odak noktam inşa ettiğimiz ivmeyi koruyarak sorunsuz bir geçiş sağlamak için elimden gelen her şeyi yapmak.”
Ayrılık kararı hakkında Sam Altman ise şunları söylemişti: “Mira’nın OpenAI, misyonumuz ve kişisel olarak hepimiz için ne kadar önemli olduğunu anlatmak oldukça zor. Bize yardımcı olduğu şeyler için ona karşı muazzam bir minnettarlık hissediyorum, ancak en önemlisi, tüm zor zamanlarda verdiği destek ve sevgi için ona karşı kişisel olarak minnettarım. Bundan sonra yapacakları için de çok heyecanlıyım.” OpenAI’dan önce Tesla’da çalışan Murati’nin bir sonraki şirketi şimdiden merak uyandırmış durumda. Bu arada şirketin araştırma müdürü Bob McGrew ve araştırma tarafının başkan yardımcısı Barret Zoph da ayrılma kararı aldı.