reklamı kapat

POPÜLER

SpaceX Falcon Heavy

NASA’nın Europa Clipper’ı SpaceX Falcon Heavy ile gönderildi

NASA tarafından geliştirilen Europa Clipper uzay aracı, SpaceX Falcon Heavy ile gerçekleştirilen kalkışla beraber gönderildi.

Bünyesinde 27 farklı Merlin 1D motoru taşıyan SpaceX Falcon Heavy, temel olarak üç tane Falcon 9’u bir araya getiriyor. Kalkışta ürettiği 5 milyon pound itme kuvvetiyle günümüzün ticari olarak kullanımdaki en güçlü roketi olan Heavy, geçtiğimiz saatlerde NASA tarafından geliştirilen Europa Clipper uzay aracını göndermek için kullanıldı. Europa Clipper, yapılan açıklamaya göre dünya dışı yaşamı bulmak için Güneş Sistemi’ndeki en umut verici yerlerden biri olarak görülen Jüpiter’in uydusu Europa’yı araştıracak. Europa’nın milyarlarca yıl önce yaşanabilir olan bir dünyayı değil, bugün, şu anda yaşanabilir olabilecek bir dünyayı keşfetme şansı vereceğini aktaran NASA, Europa Clipper’ın herhangi bir sorun olmazsa hedefine 2030 yılında ulaşacağını aktarıyor. SpaceX geçtiğimiz hafta da Starship ile beşinci kalkışı gerçekleştirmiş ve orada büyük bir tarih yazmıştı. Sorunsuz başlayan kalkışta SpaceX Starship’in ilk aşaması (Super Heavy) geriye döndüğünde havada yakalanarak bir tarih yazıldı.

Bu daha önce yapılmamış bir adımdı. Şirket bu sayede ikinci aşamadaki iniş sistemini ortadan kaldırarak roket ağırlığını ve maliyetleri azaltmayı hedefliyor. Bu yapının yakıt tasarrufu sağlayacağı ve kurulacak platformun, Starship’in ilk aşamasını ikinci aşamanın üzerine koyabileceği de belirtiliyor. Şirket, bu sistem sayesinde ciddi bir zaman kazancı sağlamayı da hedefliyor. Mars’ta bir yaşam kurmak için çok sayıda kalkışa ihtiyaç olduğunu belirten şirket, Starship merkezli kalkışlar arasındaki süreyi olabildiğince azaltmak istiyor.

İlk aşamanın yakalama anını gösteren video:

Kalkış anını gösteren video:

SpaceX Falcon Heavy yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın