reklamı kapat

POPÜLER

DJI Air 3S

Çinli DJI, “ABD” gümrüklerinin drone’larını engellediğini söylüyor

En büyük drone üreticisi olmayı sürdüren Çin merkezli DJI, ABD gümrüklerinin drone’larını engellediğini söylüyor.

ABD ile DJI’ın arası hiçbir zaman iyi olmadı. Şirkete karşı şimdiye kadar birçok yasal sınırlama getiren ABD, bir süredir daha büyük bir adım üzerinde çalışıyordu. DJI drone’ları ABD genelinde yasaklayacak bir yasa tasarısı masada yer alıyor ve Countering CCP Drones Act olarak geçen bu yasa tasarısı yakın zaman önce Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı. Bu kapsamda DJI imzalı drone’ların ABD Federal İletişim Kurulu’nun “Güvenli ve Güvenilir İletişim Ağları Yasası” kapsamındaki bir listeye ekleneceği söylendi. Ulusal güvenlik riski oluşturan iletişim ekipmanı veya hizmetlerinin ABD ağlarında çalışmasını engelleyen bu yasa nedeniyle şirketin, 2025 yılı itibarıyla ABD’de drone satamayacağı belirtildi. Peki son durumda ne oldu? Aktarıldığı kadarıyla kongre henüz DJI drone’ların ithalatını yasaklamadı, ancak şirket şimdiden gümrük sorunları yaşamaya başlamış durumda. DJI, bu konuda The Verge’e yaptığı açıklamada drone’larını ABD’ye getiremediğini ve dolayısıyla en yeni modeli Air 3S’in ülkede satılamayacağını belirtti.

Bu konuda geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapan DJI şunları söylemişti: “DJI’ın ürettiği drone’ları hedef alan bir ABD yasa tasarısı, ABD’deki tüm kullanıcıları tehdit ediyor. FCC yetkilerinin iptal edilmesi, mevcut drone’ları kullanım dışı bırakabilir. Üzerinde çalışılan yasa yürürlüğe girerse, Amerikalılar yeni DJI drone’larına erişimlerini kaybedecek. DJI’ın FCC yetkilerinin kaldırılması halinde ise mevcut modeller uçurulamayacak. Bu durum eğlence amaçlı, ticari ya da devlet kullanımına bakılmaksızın tüm drone sahipleri için geçerli olacak.” Firma, bu sürecin gerçekleşmemesi için kişilerin buradaki internet sitesinden itirazda bulunmasını istemiş ve TikTok gibi büyük bir mücadeleye girişmişti.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan DJI Air 3S, 724 gramlık bir seçenek ve 1.099 dolardan başlıyor. Katlanabilir yapısıyla taşıma kolaylığı sağlayan ürün, iki farklı yüksek kaliteli kameraya sahip. Üç eksende görüntü sabitleme özellikli kamera biriminde, 1 inç 50 megapiksellik sensörlü 24 mm lens ve 1/1,3 inç 48 megapiksel sensörlü 70 mm (3x zoom) lensler bulunuyor. Ortak olarak 14 durak dinamik aralık sunan kameralar, düşük ışık konusunda önemli iyileştirmeler taşıyor. Ana kameranın 4K/60fps HDR ve 4K/120fps video çekebildiğini aktaran DJI, 42 GB dahili depolama alanı bulunan ürünün 45 dakika boyunca havada kalabildiğini belirtiyor. Çok sayıda uçuş destek sistemi ve kaza önleme sensörüyle donatılan drone, şirketin akıllı çekim modlarını sunuyor. Akıllı telefon ya da kontrolcü üzerinden rahatlıkla yönetilebilen drone için farklı aksesuarlar içeren özel paketler bulunuyor.

DJI haberleri yanında bu ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın