Instagram, Facebook, WhatsApp ve fazlasının çatı şirketi Meta, gelişmiş yapay zeka modellerinin feci sonuçlar doğurabileceğini biliyor.
Kısa süre önce bir doküman paylaşan Meta, gelişmiş yapay zeka modellerinin feci sonuçlar doğurabileceğini ve çok riskli gördüğü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesini durdurabileceğini belirtti. Riskleri kendi içinde “yüksek riskli” ve “kritik riskli” olmak üzere ikiye ayıran şirket, riskli sistemlerin siber, kimyasal ve biyolojik saldırılara yardımcı olabileceğini aktarıyor. Yapay zeka sistemleri daha şimdiden kötü amaçlar için kullanılıyor, daha gelişmiş sistemler ise herkes için büyük tehditler ortaya koyuyor. Bu konuda OpenAI, Microsoft ya da Meta gibi şirketlerin çok ama çok sıkı güvenlik önlemleri alması gerekiyor. Normal kullanıcıların eskiden elde edemediği kadar çok bilgiye saniyeler içerisinde ulaşmasına olanak sağlayan yapay zeka modelleri, insanlık için benzeri görülmemiş büyüklükte bir risk oluşturuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamaya göre Meta, yıl sonuna kadar yapay zeka odaklı 1,3 milyon GPU’ya sahip olacak. Halihazırda çok büyük sunucu sistemlerine sahip olan Meta, bu alandaki yatırımlarına 2025 yılında da hız kesmeden devam edecek. Meta’nın 2025 yılında farklı alanlara yatırım için 60 milyar ila 80 milyar dolar arasında para harcayacağını belirten CEO Mark Zuckerberg, yıl sonunda ulaşılması hedeflenen 1,3 milyon GPU (büyük bölümü Nvidia’dan gelecek) ile üretken yapay sistemlerine ve çalışmalarına büyük oranda hız katacak. Geçtiğimiz hafta da Microsoft’un 2025 yılında yapay zeka odaklı yeni veri merkezleri için 80 milyar dolar harcamayı planladığı gündeme gelmişti.
Meta, geçtiğimiz aylarda Llama 3.3 70B isimli yapay zeka modeliyle ses getirmişti. Yeni model hakkında yapılan açıklamada şunlar aktarıldı: “Llama 3.3 70B, 405B modelimizin performansını sunuyor, ancak çalıştırması daha kolay ve uygun maliyetli en yeni modelimiz. Çevrimiçi optimizasyonlar da dahil olmak üzere, eğitim sonrası tekniklerdeki en son gelişmelerden yararlanan 70B, performansı düşük bir maliyetle önemli ölçüde artırarak tüm açık kaynak topluluğu için daha erişilebilir bir seçenek oluyor.”