Resmi olarak yapılan açıklamaya göre Türkiye’ye 40 adet Eurofighter Typhoon alınması için teklif inceleme süreci başladı.
Milliyet’te yer alan habere göre Milli Savunma Bakanlığı Basın-Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Atatürk’ün Kara Harp Okuluna girişinin 89’uncu yıldönümü sebebiyle Harp Okulu’nda basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Burada yapılan açıklamada yeni savaş uçaklarıyla alakalı olarak şunlar aktarıldı: “Hava Kuvvetlerimizin harekât ihtiyacının karşılanmasına yönelik 40 adet Eurofighter Typhoon Uçağının tedarik edilmesi kapsamında hazırlanan İhtiyaç Tanım Dokümanının Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ve ilgili firmaya gönderildiğini, teklif beklendiğini daha önce açıklamıştık. Beklenen teklif bakanlığımıza ulaşmış olup, teklif inceleme süreci devam etmektedir.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Katar’da Ferocious Falcon V Tatbikatı’na katılan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait iki Eurofighter tipi savaş uçağı, geçtiğimiz aylarda Ankara’da Mürted Hava Meydan Komutanlığı’na iniş yapmıştı. Buradaki videoda görebileceğiniz bu savaş uçakları yakından incelendi ve alım için detaylı analizler gerçekleştirildi. Daha önce bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler F-35 uçağı alımına taraftar olmadığını belirterek, “ABD’de bile uçuşu kesilmiş durumda, İsrail uçuramıyor. Avrupa’da birçok ülkede çözülemeyen aksaklıklar var. F-35 almalı mıyız, yerli uçağımızı kullanmalı mıyız, bunu düşünmeliyiz. Benim şahsi görüşüm, alma taraftarı değilim” demişti. O açıklamada AB’den 40 tane Eurofighter Typhoon savaş uçağı alacaklarını belirten Bakan Güler, Almanya’nın buna karşı çıktığını Fransa-İspanya’nın da “Biz ikna ederiz” sözü verdiğini kaydetmişti.
Birleşik Krallık'a ait iki adet Eurofighter Typhoon uçağının Ankara’daki Mürted Hava Üs Komutanlığımıza gelişinden görüntüler…#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/by8LycJD2k
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) December 18, 2024
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uzun zamandır birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılan Eurofighter Typhoon savaş uçağı, TSK tarafından bir F-35 alternatifi olarak görülüyordu. Burada belirtildiği kadarıyla, “Elimizdeki muharip uçakların şu anda yükümlü olduğumuz görevleri karşılayıp karşılamayacağına dair bir soru vardı. Elimizdeki uçaklarımız F-16’larımız ve F-4’lerimiz bizim yapacağımız görevler için yeterlidir” diyen Bakan Güler konuşmasına şöyle devam etmişti:
“Biz tabii ki ileriye bakıyoruz, başlangıçta F-35’e müracaat etmiştik. Bakın F-35’te birtakım problemler çıktı. Onun da alternatiflerini çalışıyoruz. Block-70 denen Viper uçaklarıyla 40 taneyi hazır alacağız, 79 taneyi de kendi TUSAŞ fabrikamızda biz yapacağız. Eurofighter’larla ilgili çalışmamız var. İngiltere ve İspanya’yla görüşüyoruz. Hem İngiltere hem İspanya evet diyor, Almanya’yı ikna etmeye çalışıyorlar. Onlar çalışıyor biz çalışmıyoruz. Olursa oradan da 40 tane Eurofighter almayı planlıyoruz.
Ama bizim için asıl olan 2 tane uçağımız var. Hürjet’imiz var; eğitim uçağımız olacak aynı zamanda bir muharip uçak olacak. Asıl hedefimiz KAAN, milli muharip uçağımız; bu yılın sonunda ilk uçuşunu yapacak. Bu beşinci nesil bir uçak bugün başladık yarın da bunu bitireceğiz öbür gün de piste çekeceğiz diye bir kaide yok. 2028’de yerli motoru vereceğiz. En geç 2031-2032 kendi motorumuzla uçuyor olacak.”