AB, çevrimiçi müzik servislerinin sanatçılara daha fazla ödeme yapmasını istiyor

17 Ocak 2024 19:52

Çevrimiçi müzik pazarının lideri konumunda yer alan popüler servis Spotify için maddi tarafa odaklanan bir haber hazırlandı.

Avrupa Birliği, çevrimiçi müzik endüstrisinde yer alan tüm sanatçılara, büyük müzik / plak şirketleri ve popüler sanatçılara oranla düşük kalmayacak seviyede ödeme yapılmasını, ödeme seviyelerini genel olarak artırılmasını ve sanatçı tanıtımlarının da buna bağlı olarak adil hale getirilmesini istiyor. Aktarıldığı kadarıyla müzik dinleme söz konusu olduğunda en popüler yer olmalarına rağmen Avrupa’da şu an çevrimiçi müzik hizmetlerini kapsayan net kurallar bulunmuyor ve bunun yeni düzenlemeler ile değiştirilmesi isteniyor. Bunlar gerçekten önemli çünkü sanatçılar çevrimiçi müzik servislerinden gerçekten çok düşük paralar alıyor. Bu konuyu en son geçtiğimiz yıl çıkan bir rapor gündeme taşımıştı. Business Insider’ın farklı kaynaklardan derlediği haberine göre alanın lideri Spotify’ın sanatçılara / şarkıcılara ödediği rakam ülkeden ülkeye göre değişiyor ancak çok düşük kalıyor. Örneğin şarkıcılar ABD pazarında ABD’li dinleyicilerden dinleme başına $0.0035 alıyor. İtalyan dinleyicilerden ise dinleme başına $0.0019 alındığı aktarılıyor. Global yapılan hesaplamalara göre şarkıcılar ortalama olarak dinleme başına $.003 ve $.005 arasında bir kazanç elde ediyor.

Aynı hesaplara göre bir şarkıcının 1 dolar kazanabilmek adına şarkısının en az 250 defa dinlenmesi gerekiyor. Özetle iyi gelir için inanılmaz dinleme sayılarına ulaşılması gerekiyor. Söylendiği kadarıyla aylık ödenen şarkı / parça başı kazançlarda başka değişkenler de bulunuyor. Örneğin Spotify’ın sayısı daha fazla olan reklam destekli ücretsiz kullanıcıları, ücretli “Premium” kullanıcılardan daha az gelir getiriyor. Ayrıca elde edilen gelirler direkt olarak sanatçıların / şarkıcıların cebine de girmiyor. Çok büyük isimler haricinde hemen herkes Spotify’a bir aracı ile parça yüklüyor. Birçok büyük sanatçının gelirlerini çalıştığı dağıtıcı / lisans sahibi firmalar ile paylaşması gerekiyor. Birçok sanatçı yukarıda da dediğimiz gibi Spotify üzerinden devasa rakamlar elde etmiyor. Bundan dolayı da şarkıcıların konserler ve ürün satışı gibi diğer gelir kaynaklarına ihtiyacı bulunuyor.

AB ve çevrimiçi müzik servisleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın

Paylaş