Çin merkezli teknoloji devi Huawei için aracı şirket kullanarak Tayvan merkezli TSMC’den çip aldı iddiası gündemde yer alıyor.
Huawei, ABD ambargosu altında olduğundan TSMC’den çip alamıyor. Şirket yeni bir iddiaya göre bunun etrafından aracı bir şirket kullanarak dönmüş olabilir. Çünkü TechInsights tarafından yapılan bir inceleme sonrasında, Huawei’nin yapay zeka odaklı bir sisteminde TSMC üretimi çip bulundu. Bu çipin ABD ambargosu nedeniyle Huawei’de olmaması gerekiyor. Bulunan çipin şirketin eline aracı bir firma üzerinden geçtiği iddia ediliyor, TSMC’nin bu şirkete çip göndermeyi bıraktığı ve konu hakkında ABD’ye haber verdiği aktarılıyor. Huawei, geçtiğimiz aylarda çıkan haberlere göre çip üretim makineleri için büyük yatırımlar yapıyor. Huawei, ABD ambargosu nedeniyle ASML’den veya diğer üreticilerden özel çip/işlemci üretim makineleri satın alamıyor. İnanılmaz hassas ve pahalı olan bu makinelere erişimi olmadığı için Huawei mecburen bir kez daha içe dönüyor. Şirketin kendi çip makinelerini üretmek adına kurulan ARGE merkezine milyarlarca dolar yatırım yaptığı belirtiliyor. Nikkei’ye göre bu ARGE merkezi şu anda Şangay yakınlarında inşa ediliyor. Bu merkez ile ana hedef ise, ASML, Canon ve Nikon tarafından üretilen makinelerle rekabet edebilecek çip üretim araçları geliştirmek olarak açıklanıyor. Daha düşük “nm” seviyesinde üretim için daha gelişmiş makinelere ihtiyacı bulunan şirket, bildiğimiz kadarıyla bunun için eski ASML çalışanları da dahil olmak üzere çok sayıda tecrübeli personeli bünyesine katıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce 980 gramlık ağırlık değeriyle öne çıkan MateBook X Pro 2024 ABD’de hiç hoş karşılanmamıştı. MateBook X Pro 2024, hafif olmasına rağmen en üstte güçlü Intel Core Ultra 9 işlemci (40W) ile donatılabiliyor. İşte tam olarak bu durum geçtiğimiz ay ABD’de sorun oldu, şirkete yönelik ABD ambargosu varken şirkete yapay zeka özelliklerine sahip bir Intel işlemcinin verilmesi nedeniyle Biden yönetimi eleştirildi. Trump döneminde verilen özel izin üzerinden Intel, 2020’den bu yana Huawei’ye Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarlarında kullanması için işlemci sağlıyor.
Yeni model sonrasında yine gündeme gelen bu konu hakkında Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Michael Gallagher, “Washington DC’deki en büyük gizemlerden biri, Ticaret Bakanlığı’nın neden ABD teknolojisinin Huawei’ye gönderilmesine izin vermeye devam ettiğidir” dedi. Ticaret Bakanlığı ve Intel bu konuda yorum yapmayı reddetmiş, Huawei ise yorum taleplerine yanıt vermemişti. Daha sonra ise ABD Ticaret Bakanlığı Huawei’ye çip/işlemci ihracatı için verilen bazı lisansları iptal ettiklerini söyledi. Bu lisansların ne olduğu henüz detaylandırılmadı ancak bu süreçten özellikle Intel ve Qualcomm zararlı çıkacak. Qualcomm da Huawei’ye uzun zamandır 5G desteği olmayan işlemiler sağlıyor.